Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
16. novembra 2019, 20:02
Čas čítania 0:00
Alexandra Murajdová

Bratislava má po 30. rokoch námestie Nežnej revolúcie. Susedí s námestím Slovenského národného povstania

NEWS NEŽNÁ REVOLÚCIA
Uložiť Uložené

Námestie Slovenského národného povstania a Námestie Nežnej revolúcie budú mať už natrvalo dôstojné miesta vedľa seba.

Primátor hlavného mesta Matúš Vallo oficiálne otvoril Námestie Nežnej revolúcie. Premenovala sa tak časť Námestia SNP pred Starou tržnicou, pri príležitosti 30. výročia Nežnej revolúcie, ktoré je zajtra.

,,V novembri 1989 sa na našich námestiach zišli ľudia všetkých generácií, ktorí sa zbavili strachu. V nenásilnej Nežnej revolúcii prejavili túžbu po slobode a dôstojnejšom živote," hlása tabuľa na Starej tržnici, rovno pod tou s názvom námestia.

S návrhom prišiel primátor Bratislavy , ktorý argumentoval tým, že Nežná revolúcia a Slovenské národné povstanie symbolizujú odpor verejnosti voči totalite. Preto chcel, aby tieto námestia mali vedľa seba dôstojné miesto už natrvalo. Jeho návrh schválilo aj mestské zastupiteľstvo.

 

Námestie Nežnej revolúcie je oficiálne otvorené. „Ďakujeme, že veríte láske a demokracii,“ povedal Matúš Vallo na záver podujatia
Námestie Nežnej revolúcie je oficiálne otvorené. „Ďakujeme, že veríte láske a demokracii,“ povedal Matúš Vallo na záver podujatia Zdroj: FB/ Uvedenie Námestia Nežnej revolúcie

Pád totalitného režimu považuje vedenie mesta za jednu z najvýznamnejších udalostí našich novodobých dejín hodnú úcty a pripomínania,“ píše sa v popise oficiálnej udalosti otvorenia nového námestia.

Na slávnostnom otvorení sa, okrem primátora, obyvateľom hlavného mesta prihovorili aj Martin Bútora, Ján Budaj, Zuzana Mistríková a Juliana Horváthová.  Ďakujeme, že veríte láske a demokracii, povedal Matúš Vallo na záver podujatia.

Odporúčané
Bratislava bude mať Námestie Nežnej revolúcie v súvislosti s 30. výročím. Jej odkaz chcú udržať pre ďalšie generácie Bratislava bude mať Námestie Nežnej revolúcie v súvislosti s 30. výročím. Jej odkaz chcú udržať pre ďalšie generácie 24. októbra 2019, 13:06
Domov
Zdieľať
Diskusia