Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
13. septembra 2019, 12:04
Čas čítania 0:00
Alexandra Murajdová

Bezkontaktné platby bez PINu sa od zajtra zmenia. Prečo a kedy si od vás terminál vypýta PIN kód?

ZAUJÍMAVOSTI
Uložiť Uložené

Kvôli novej európskej smernici bude niekedy potrebné zadávať PIN aj v prípade, že zaplatíš menej ako 20 eur.

Každý kto platí bezkontaktne si už zvykol na to, že PIN kód pri menších platbách nie je potrebný. Priložili sme kartu a z obchodu v zapätí odchádzali. Vedeli sme totiž, že ak platba nepresiahne 20 eur, nič viac urobiť nemusíme. To však už od zajtra, 14. septembra nebude samozrejmosťou. Terminál vás môže vyzvať k zadaniu PINu, aj keď je váš účet len pár centov, informuje Slovenská banková asociácia.

Štandard platenia bezkontaktne bez PINu sa od zajtra mení, prečo a kedy si od vás terminál vypýta PIN kód?
Štandard platenia bezkontaktne bez PINu sa od zajtra mení, prečo a kedy si od vás terminál vypýta PIN kód? Zdroj: Slovenská banková asociácia

Zmenu pri platení vysvetľujú tak, že PIN kód bude treba, ak človek zaplatí päťkrát po sebe menej ako 20 eur. Alebo v prípade, ak platbami bez kódu v súčte zaplatíš viac než 150 eur.

Pri platení je dôležité sledovať a riadiť sa pokynmi zobrazenými na platobnom termináli,“ odporúča Milena Koreňová, výkonná riaditeľka Slovenskej bankovej asociácie. Tiež dodáva, že ak medzi sériou bezkontaktných platieb hocikedy zadáte PIN, napríklad pri platení väčšej sumy, počítadlo sa vynuluje a platby sa počítajú znova.

Odporúčané
Prečo je slovenské bankovníctvo tak úspešné? Môžu za to metódy, o ktorých sa ti ani nesnívalo Prečo je slovenské bankovníctvo tak úspešné? Môžu za to metódy, o ktorých sa ti ani nesnívalo 26. novembra 2018, 16:45

Táto zmena sa týka všetkých slovenských bánk na trhu. Kariet Visa, Master Card, Maestro a ďalších. Rovnaké pravidlo platí aj pre klientov, ktorí platia telefónom, či hodinkami.

Európska smernica hovorí, že overenie klienta musí byť vykonané minimálne dvoma autentifikačnými prvkami. Sem patria tri kategórie, prvá je heslo alebo PIN. Druhá je vlastníctvo, teda napríklad smartfón, či tablet. Tretím prvkom môže byť napríklad odtlačok prsta.

Domov
Zdieľať
Diskusia