Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
6. septembra 2019, 15:55
Čas čítania 0:00
Daniel Mikolášik

Pod Chopkom naháňal turista dronom iba ročné mláďa kamzíka. Vyľakané zviera sa zrútilo zo skál a zomrelo

ZAUJÍMAVOSTI
Uložiť Uložené

Ochrancovia prírody tvrdia, že z nového fenoménu natáčania dronových záberov sa stal vážny problém.

V Nízkych Tatrách zahynulo len ročné mláďa kamzíka. Za jeho smrť môže nezodpovedný turista, ktorý na mieste pod Chopkom robil zábery z dronu. Hoci to nebolo úmyselné, život malému kopytníkovi už nik nevráti. Vo svojej reportáži na celý incident poukázala TV Markíza.

Kamzíky majú veľmi citlivý sluch a keď počuli neidentifikovateľné bzučanie, okamžite začali utekať. Ani jedno zviera z čriedy, až na ročné mláďa, sa nezranilo. Práve najmladšiemu zo stáda sa stalo kamerovanie dronom osudným. Vystrašené kamzíča sa totiž počas úteku zrútilo zo skál a pád neprežilo.

Strážcovia prírody v reportáži tvrdia, že z novodobého fenoménu natáčania dronových záberov turistami sa stal vážny problém. Potvrdili, že ide pravdepodobne o prvú obeť drona v Tatrách. Zoológ upozorňuje, že keď zvieratá na oblohe vidia lietajúcu kameru, okamžite sa dostávajú do paniky. 

Každý mesiac sa ochranárom podarí chytiť minimálne jedného dronistu, ktorý nemá nijaké povolenie na lietanie v Národnom parku. Niektorým zvieratám totiž dron evokuje dravca, ktorý sa na nich chystá každú chvíľu zaútočiť. Odborníci preto apelujú na pilotov dronov, aby boli zodpovední, rešpektovali zákazy a nelietali v chránených územiach, ako sa im zachce.

Celá reportáž Mareka Vnenčáka z TV Markíza:

Domov
Zdieľať
Diskusia