Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
4. septembra 2019, 12:55
Čas čítania 0:00
Viktor Kniš

Polícia vyvrátila hoax o fotografiách zbitých žien, ktoré údajne napadli utečenci

ZAUJÍMAVOSTI
Uložiť Uložené

Príspevok s fotografiami zbitých žien, ktorý sa šíril Facebookom, je zavádzajúci. V skutočnosti nemal nič s utečencami.

Slovenská polícia zverejnila na svojej facebookovej stránke vyhradenej boju proti hoaxom dlhšiu analýzu, v ktorej vysvetľuje, ako to skutočne bolo so zverejnenou fotkou zbitých žien. Tie mali podľa pôvodného klamlivého príspevku napadnúť utečenci v Nemecku. Fotka sa šírila Facebookom už niekoľko mesiacov, aktuálne však ovládla aj sociálne siete na Slovensku, a tak bolo treba vysvetliť celé pozadie.

Odporúčané
Zem a vek či Hlavné správy sú dôveryhodné médiá, tvrdia učitelia Zem a vek či Hlavné správy sú dôveryhodné médiá, tvrdia učitelia 3. septembra 2019, 17:38

Rakúsky portál mimikama.at sa ju dávnejšie rozhodol podrobne rozanalyzovať a my sa tak dozvedáme, že v skutočnosti sa ani jeden z týchto prípadov neodohral v Nemecku. „V drvivej väčšine išlo o útoky agresívnych mužov či lúpežníkov,“ dodáva polícia. 

Ide o snahu polície bojovať proti hoaxom, ktorých sa na internete objavuje dlhodobo veľmi veľa. Vždy je však potrebné overiť si viac ako jeden zdroj, obzvlášť v prípade kontroverznejších správ. V prípade, že takéto informácie šíria užívatelia na Facebooku, minimálne je potrebné pozrieť sa, či nejde o podozrivý profil. 

 

Domov
Zdieľať
Diskusia