Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
21. augusta 2019, 16:17
Čas čítania 0:00
Daniel Mikolášik

Facebook prichádza s funkciou, ktorá umožní zakázať sociálnej sieti sledovať tvoju činnosť na iných stránkach

TECH FACEBOOK
Uložiť Uložené

Vďaka novinke konečne zabrániš Facebooku monitorovať tvoje správanie na internete.

Sociálnej sieti Facebook môžeš po novom zakázať, aby sledovala tvoju činnosť na iných webových stránkach. Nová funkcia s názvom Aktivita mimo Facebooku ti dokáže zobraziť všetky aplikácie či portály, ktoré Zuckerbergovej sociálnej sieti odosielajú informácie o tebe s cieľom efektívnejšieho prispôsobovania reklám podľa toho, čo sleduješ.

O novinke informuje stanica BBC. Okrem toho, že monitorovanie tvojho správania na internete budeš môcť manuálne vypnúť, a tak zabrániť stalkovaniu, budeš schopný vymazať aj celú históriu dát o tvojom správaní na iných webstránkach. Novú funkciu nájdeš v nastaveniach pod titulom Vaše informácie na Facebooku.

Na Slovensku však zatiaľ nie je aktívna. Aktuálne ju Facebook zapol len v pár krajinách, ako Írsko, Južná Kórea a Španielsko. Sociálna sieť ju má však v pláne napokon spustiť celosvetovo. S funkciou prichádza po tom, čo giganti ako Apple či Mozilla začali sami postupne zabraňovať prístupu iným aplikáciám sledovať používateľov v rámci ich platformy.

Facebook prichádza s funkciou, ktorá umožní zakázať sociálnej sieti sledovať tvoju činnosť na iných stránkach
Zdroj: Facebook


Ak by ťa zaujímalo, ako je možné, že aplikácie a webstránky tretích strán dokážu Facebooku posielať dáta o tom, čo sleduješ, je to najmä z dôvodu tvojho prihlásenia na jednotlivé platformy vďaka Facebooku.

Taktiež môže daná stránka využívať tzv. Facebook Pixel, a teda kód ktorý si prevádzkovatelia umiestňujú na ich webe s cieľom sledovania tvojho správania pomocou súborov cookies, ktoré vloží automaticky do prehliadača.

Práve to je dôvod, prečo o niekoľko minút neskôr po tom, čo si si na nejakom e-shope prezeral výber tenisiek, ti ich ukáže v Newsfeede na hlavnej stránke Facebooku. Funkcia Aktivita mimo Facebooku sa pripravovala viac ako rok. Ide o prísľub samotného Marka Zuckerberga, ktorým sa na minuloročnej konferencii F8 používateľom zaviazal, že im poskytne väčšiu kontrolu nad využívaním vlastných údajov.

Domov
Zdieľať
Diskusia