Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
5. augusta 2019, 10:58
Čas čítania 0:00
Matúš Majer

Himaláje sa topia a vypúšťajú toxické pesticídy, ktoré sa v prírode nikdy nerozložia

ZAUJÍMAVOSTI
Uložiť Uložené

Problematická klimatická zmena je pre ľudstvo obrovským nebezpečenstvom.

Klimatická zmena má nespočetné množstvo negatívnych dôsledkov na životné prostredie. Množstvo škodlivých chemikálií, ktoré sa uvoľňujú do ovzdušia, skončia vďaka kolobehu vody v ľadovcoch, najmä v Himalájach, píše phys.org. A keďže sa teplota postupne zvyšuje, himalájske ľadovce sa postupne topia a uvoľňujú toxické látky.

Ide predovšetkým o pesticídy, ktoré teraz vytekajú do prostredia. V Himalájach boli uväznené minimálne 70 rokov. V potokoch roztopenej vody následne pesticídy tečú do jazier a v konečnom dôsledku do riek a morí, čím ohrozujú vodný život a následne aj ľudí, ktorí morské či riečne živočíchy konzumujú. Nebezpečnými sa tak môžu stať aj obyčajné ryby či chutné kôrovce.

Najnebezpečnejšími z pesticídov sú pritom kyseliny kategórie PFAA a predpokladá sa, že v Himalájach je týchto pesticídov zamrznutých viac než kdekoľvek inde, keďže juhoázijské krajiny patria medzi najznečistenejšie na svete. Tieto pesticídy sa v prírode vôbec nerozkladajú a bez akejkoľvek zmeny prejdú cez viacero organizmov či ekosystémov.

Himaláje sa topia a vypúšťajú toxické pesticídy, ktoré sa v prírode nikdy nerozložia
Zdroj: unsplash
Domov
Zdieľať
Diskusia