Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
6. júla 2019, 16:59
Čas čítania 0:00
Vl Mi

Peter Sagan skončil v prvej etape Tour de France druhý

ŠPORT PETER SAGAN TOUR DE FRANCE
Uložiť Uložené

Peťo Sagan potvrdzuje formu, no víťazstvo mu tesne ušlo.

Slovenský cyklista Peter Sagan skončil druhý v prvej etape Tour de France (TdF). O asi tri milimetre ho predbehol Mike Teunissen. Holanďan získava žltý aj zelený dres. Zelený dres však zajtra bude mať slovenský cyklista.

Žltý dres: Mike Teunissen
Zelený dres: Mike Teunissen

Bodkovaný dres: Greg Van Avermaet

Biely dres: Caleb Ewan

Prvá, 194 kilometrov dlhá etapa slávnej TdF sa začala v uličkách Bruselu. Hneď na začiatku sme mali možnosť vidieť štvorčlenný únik v zložení Greg Van Avermaet (CCC), Natnael Berhane (Cofidis), Mads Würtz Schmidt (Katusha) a Xandro Meurisse (Wanty-Groupe Gobert). Prvú vrchársku prémiu získal Greg Van Avermaet, zapísal si dva body. Krátko nato prišiel ďalší kopec, Xandro Meurisse zaň získal jeden bod.

Tourminátor Sagan ovládol prvú etapu Tour de France, žltý dres je jeho!
Tourminátor Sagan ovládol prvú etapu Tour de France, žltý dres je jeho! Zdroj: hristophe Ena/TASR/AP

Únik sa skončil na 72 kilometri, o šprintérsku prémiu bojoval celý pelotón vrátane Petra Sagana. Práve jemu sa podarilo zvíťaziť a na TdF získal prvých 20 bodov. Druhý skončil  pri šprintérskej prémii Colbrelli (17 bodov) a tretí Van Avermaet (15 bodov).

Odporúčané
Zajtra sa začína Tour de France. Má Peter Sagan formu na to, aby získal svoj siedmy zelený dres? Zajtra sa začína Tour de France. Má Peter Sagan formu na to, aby získal svoj siedmy zelený dres? 5. júla 2019, 13:13

Pelotón sa dlho držal pokope, priemerná rýchlosť pretekov bola 42 km za hodinu. Približne na 55 kilometri sa Stéphanovi Rossettemu podarilo ujsť pelotónu, za necelých 10 kilometrov náskok vytiahol na vyše minútu a pol a udržal si ho do 25 kilometra. Pelotón začal stratu následne sťahovať.

Na 18 kilometri niekoľko cyklistov spadlo, Peter medzi nimi nebol. Zranenia utrpel jeden z favoritov Jakob Fuglsang, na tvári mal krv, v pretekoch však pokračoval. Unikajúceho Rossetteho skupina cyklistov dobehla na 10 kilometri. 

Na čele pelotónu sa začali formovať tímy vrátane Saganovej BORA, bojovalo sa až do konca. Kilometer a pol pred cieľom opäť spadlo niekoľko cyklistov, Sagan však bol vpredu a bojoval o víťazstvo. Nášmu tourminátorovi napokon tesne ušlo prvé miesto, rozhodla cieľová fotografia.

Víťazi zeleného dresu na Tour de France
2018 – Peter Sagan
2017 – Michael Matthews

2016 – Peter Sagan

2015 – Peter Sagan
2014 – Peter Sagan
2013 – Peter Sagan
2012 – Peter Sagan
2011 – Mark Cavendish
2010 – Alessandro Petacchi
Domov
Zdieľať
Diskusia