Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
12. júna 2019, 21:37
Čas čítania 0:00
Matúš Majer

Rím už má turistov plné zuby. Chce obmedziť prístup k pamiatkám, zakázať zámky lásky a zabrániť ľuďom kúpať sa vo fontánach

ZAUJÍMAVOSTI DOVOLENKA EURÓPA RÍM
Uložiť Uložené

Mesto plné turistov už má dosť.

Taliansky Rím je jedno z turistami najobľúbenejších miest na svete, čo sa však vedeniu nepáči a má v pláne zaviesť rázne kroky, informoval Daily Mail. Starosta Ríma totiž prezentoval nový zákon, ktorého cieľom je donútiť turistov, aby sa k starodávnemu mestu správali s úctou a rešpektom, ktorý si Rím zaslúži.

Antituristický zákon bude napríklad obmedzovať vstup ľudí na najvychytenejšie pamiatky. Sporo odetí turisti k nim nebudú pripustení, a to platí aj pre tých, ktorí majú v pláne pri pamiatkach jesť či dokonca na ne liezť.

Ďalšia časť zákona je zasa namierená na ochranu fontán. Niektoré skupinky turistov považujú za vhodné sa v nich ovlažiť rýchlym kúpeľom, čím znečisťujú vodu, nerešpektujú históriu, nastavujú zlý príklad a navyše môžu monument aj poškodiť.

Rím už má turistov plné zuby. Chce obmedziť prístup k pamiatkám, zakázať zámky lásky a zabrániť ľuďom kúpať sa vo fontánach
Zdroj: pixabay

Fontánky s pitnou vodou zasa budú o niečo hygienickejšie – zákon bude turistom zakazovať, aby sa ich pery dotýkali kovovej časti. Keď teda budeš najbližšie v Ríme, dotýkaj sa len prúdu vody.

A odniesli si to aj zámky lásky. Pokiaľ nevieš o čo ide, niektoré zamilované páry majú tendenciu zamknúť si zámok v meste, napríklad o zábradlie mostu, a potom kľúč zahodia. Ide o symbol ich večnej lásky. Zámkov je však v mestách na desaťtisíce a problémy s nimi majú napríklad aj bratislavský Starý most či Eurovea. V Ríme si však svoju lásku už zámkom nespečatíte.

Ak nový zákon porušíš, polícia ťa môže z historického centra vykázať, a to až na 48 hodín, čo by si pri svojej dovolenke určite zažiť nechcel.

Domov
Zdieľať
Diskusia