Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
12. júna 2019, 7:16
Čas čítania 0:00
Adam Novosad

Ostrov Komodo možno uzavrú, pretože odtiaľ pytliaci kradnú vzácne varany komodské a turisti ničia prirodzené prostredie

ZAUJÍMAVOSTI
Uložiť Uložené

Indonézsky ostrov by mal byť pre turistov neprístupný minimálne na 12 mesiacov.

Indonézska vláda si v posledných mesiacoch uvedomila, že vzácne varany komodské, ktoré žijú výlučne na viacerých tamojších ostrovoch, musí ochrániť za každú cenu. Tento najmohutnejší jašter na našej planéte a podľa odborníkov z bratislavskej zoo dorastá do dĺžky až 3 metrov a vážiť môže viac ako 200 kilogramov.

To z neho v prípade nešťastného stretnutia s človekom robí dominantného predátora. V minulosti sa už objavili incidenty, pri ktorých varany na ľudí zaútočili, a jaštery by dokázali človeka bez väčších problémov aj usmrtiť.


 

Svoj názov získal varan komodský vďaka indonézskemu ostrovu Komodo, ktorý sa stal hlavným cieľom aktuálnej kampane na ochranu životného prostredia. Indonézska vláda začala už v januári uvažovať nad uzavretím ostrova, z ktorého sa stala obľúbená exotická turistická destinácia.

V apríli hovorca vlády médiám potvrdil, že ak sa nestane nič závažné, ostrov Komodo by mal byť uzavretý minimálne 12 mesiacov od začiatku roku, píše The Jakarta Post. A môžu za to pytliaci, keďže iniciatíva vznikla najmä kvôli tomu, že ľudia varanov komodských z ostrova kradli a predávali na čiernom trhu.

Konečné rozhodnutie padne už v auguste, pretože od januára indonézska vláda zriadila komisiu odborníkov, ktorá analyzuje, aký dopad by malo uzavretie ostrova na ochranu týchto živočíchov, ale aj na miestnu ekonomiku.

National Geographic varuje, že varanov komodských vraj vo voľnej prírode zostáva už len pár tisíc, lenže v prípade uzatvorenia ostrova budú miestni obyvatelia musieť hľadať alternatívne spôsoby zárobku namiesto cestovného ruchu.

Domov
Zdieľať
Diskusia