Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
1. júna 2019, 14:13
Čas čítania 0:00
Viktor Kniš

Yzomandias k nám po rokoch vrátil pojem mixtape. J.Eden 2 dáva fresh zvuk starším veciam a prináša veľa nového (Recenzia)

HUDBA YZOMANDIAS
Uložiť Uložené

Mixtape už dávno nie je o narapovaní vlastných textov do amerických populárnych produkcií.

Mixtape nie je len požičaná nahrávka. Aj keď priemernému poslucháčovi niekedy možno stačí, keď interpret narapuje svoj text do známeho amerického beatu, je za tým oveľa viac. Po dlhých rokoch to teraz opäť dokazuje Yzomandias, ktorý je v tejto disciplíne ostrieľaným hráčom.

Odporúčané
Mixtape nie je len požičaná nahrávka. Ako sa vyvíjal fenomén doby a komu pomohol ku sláve? Mixtape nie je len požičaná nahrávka. Ako sa vyvíjal fenomén doby a komu pomohol ku sláve? 23. augusta 2018, 20:54

Už na Shine Like Diamonds pred viac ako 10 rokmi ako DJ Logic spojil najväčšie vtedajšie mená na 40 trackov. V roku 2019 sa už o nič podobné pokúšať nemusel, jednak by to možno nikoho nezaujímalo, dôležitejšie však je, že on sám je dominantným raperom, ktorý dokáže na mixtape formáte bez problémov utiahnuť hodinovú minutáž s vlastnou tvorbou.  

J. Eden celok

J.Eden 2 je voľným pokračovaním jednotky z roku 2016, obsahuje 32 trackov, pričom na ňom nájdeme nové prevedenie Yzovych aktuálnych hosťovačiek, ale aj predtým nevydané veci s hosťami z Milion Plus. Aj napriek tomu, že ide o tracky, ktoré vo väčšine prípadov nemajú ani dve minúty, je priam úctyhodné, že mixtape znie ako jeden celok. 

Jasné, Konex ho cielene namixoval tak, aby s koncom jedného tracku začínal ďalší. Náväznosť jednotlivých atmosfér a tempa spôsobí, že sa vlastne ani nemáš kedy nudiť. A to aj napriek tomu, že väčšinu textov dôverne poznáš. Neexistujú teda hluché momenty, v preklade teda pokojne môžeš celý tape pustiť na byte a nikto na teba nebude pozerať, prečo je každú chvíľu ticho. 

Yzomandias k nám po rokoch vrátil pojem mixtape. J.Eden 2 dáva fresh zvuk starším veciam a prináša veľa nového (Recenzia)

Skity 

Občasné hovorené slovo v podaní Konexa a Yzomandiasa vtipne rozbije pomyselnú hudobnú monotónnosť, chalani sú občas vtipní a v tomto prípade by sme vytkli len to, že skitov mohlo byť pokojne viac. Dozvedáme sa, ako Tkeej zachránil Konexove tenisky, ktoré si DJ a producent zabudol na recepcii hotela a podobné momenty sa pokojne mohli niesť celým projektom. 

Skoro žiadni hostia

Celý projekt je v prvom rade o Jakubovi, jeho úspešných sólo veciach, highlightoch z projektov blízkych kolegov. Väčšina hostí dostala priestor len v rámci už existujúcich nahrávok, výnimkou sú však novinky Sold out, kde Nik Tendo hosťuje, prípadne Scale to fit, čo si na starosti zobral úplne sám.

Máme možnosť tiež počuť krátku ukážku z pripravovanej spolupráce so Separom, pričom predpokladáme, že ide o vec, kde hosťuje aj Koky a o klip sa postaral Karlo. 

Yzomandias k nám po rokoch vrátil pojem mixtape. J.Eden 2 dáva fresh zvuk starším veciam a prináša veľa nového (Recenzia)

Credits 

Moderný zvuk, ktorý do našich končín prinášajú Decky, Konex, Conspiracy, Vae Cortez alebo Hasan je Yzovi veľmi blízky a práve beatmakerom schopným tvoriť charakteristické a oduševnené hudby patrí veľká zásluha. Samozrejme, zabudnúť nemôžeme ani na hudobného inžiniera D.Kopa, ktorý mal finálne slovo aj pri tomto v poradí 24. release z dielne Milion Plus. 

Záver

Dobrou správou je, že po J.Eden 2 sa už domáci raperi snáď neodvážia vydávať za mixtape niečo, čo ním skutočne nie je. Aj napriek tomu, že väčšinu vecí sme už počuli skôr, v novom šate sa na seba do veľkej miery nepodobajú a dokážeme si ich užiť ako by boli nové. Samozrejme, každý fanúšik by ocenil viac noviniek, v prípade Yzovej aktivity vo všeobecnosti mu nemáme čo vytknúť. 

Celistvosť prerušovaná len Konexovym a Yzovym slovom je veľkou devízou a v konečnom dôsledku je oveľa lepšie, že Po Zhora vypadá všechno líp a Sbohem Roxano sa Jakub neponáhľal s ďalšou oficiálnou štúdiovkou. Otázkou ostáva, na aký čas narazil na svoj vlastný pomyselný strop a s čím príde nabudúce. 

 

Domov
Zdieľať
Diskusia