Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
31. marca 2019, 17:24
Čas čítania 0:00
Vl Mi

Slovenskí mafiáni odrezávali hlavy, telá mleli mlynčekom na mäso či topili v kyseline. Výbuchy a streľby boli v 90. rokoch bežné

Slovenskí mafiáni odrezávali hlavy, telá mleli mlynčekom na mäso či topili v kyseline. Výbuchy a streľby boli v 90. rokoch bežné
Zdroj: TASR
ZAUJÍMAVOSTI PO STOPÁCH SLOVENSKEJ MAFIE
Uložiť Uložené

Praktiky slovenských mafiánov niekedy pripomínali hororový film.

Po páde režimu sme na Slovensku mali šialené 90. roky. Rozmach násilia a organizovaného zločinu bol citeľný. Nerozprávame sa o mafii na úrovni najvyšších predstaviteľov, práve naopak. Svalnatí hrubokrkí terorizovali podnikateľov, svojimi praktikami si získavali renomé nedotknuteľných. Často spolupracovali a boli krytí políciou a politikmi, nikto im nič nemohol.

Dnes máme obdobie násilných mafiánov, našťastie, za sebou. Nezmazateľná krvavá stopa na zástave Slovenskej republiky už ale ostane navždy. 

Mafiánske skupiny na Slovensku boli rôzne, každá fungovala inak. „Nedá sa to opísať jednou vetou. Mafiáni a prostredie, v ktorom figurovali, boli rôzne,“ povedal pre Refresher bezpečnostný analytik a novinár Milan Žitný, ktorý sa výrazne podieľal na výrobe úspešného seriálu Mafiáni.

Na snímke obžalovaný Róbert L. alias Kýbel v pojednávacej miestnosti. Šéfoval sýkorkám po smrti Miroslava Sýkoru.

Slovenskí mafiáni odrezávali hlavy, telá mleli mlynčekom na mäso či topili v kyseline. Výbuchy a streľby boli v 90. rokoch bežné
Zdroj: TASR

„Boli medzi nimi ľudia s obchodným duchom, ľudia, ktorí inklinovali k fyzickému násiliu, a tak si vynucovali moc a príjmy, a ľudia, ktorých biznis nezaujímal a páchali len násilie. Podľa toho si rozdeľovali povinnosti, bola to akási deľba práca,“ spresňuje.

Bolo to obdobie, kedy chcel každý rýchlo zbohatnúť. Tým, že bola mafia, politické špičky a štátne služby prepojené, to bolo v celku jednoduché. V podsvetí vznikal konkurenčný boj, ktorý sa postupne vyhrocoval.

Odporúčané
Ukradli 173 miliónov slovenských korún. Po ich krku išla aj mafia Ukradli 173 miliónov slovenských korún. Po ich krku išla aj mafia 13. februára 2019, 17:27

Začalo sa vraždiť, metódy boli rôzne – popravy pištoľou, výbušniny či dokonca porciovanie tiel mlynčekom na mäso. „Počul som takéto príbehy. Konkrétny prípad nepoviem, nikto ho precízne a dôveryhodne nepopísal. Niektoré zabitia boli sčasti plánované, z časti vykonané v afekte. Nedá sa generalizovať, neexistuje ucelený obraz týchto skupín. Bolo to rôznorodé – niektoré vraždy boli premyslené, hlavne vraždenie bielych koňov. Dodnes tieto telá nie sú nájdené, bavíme sa o desiatkach ľudí,“ povedal Žitný.

Aké praktiky mali známi slovenskí mafiáni? Podrobne sme sa pozreli na najsurovejších mafiánov histórie Slovenska. Zmapovali sme, ako riešili problémy bratia Diničovci či Danišovci. Pozreli sme sa na to, ako fungovali sýkorky, černákovci, piťovci či takáčovci. Na Slovensku dokonca pôsobili aj takzvaní kyselinári, ktorí sa zbavovali tiel pomocou kyseliny sírovej.

Problémy riešil päsťami. Zabil policajta dvomi údermi

Košický mafián Róbert Holub bol postrachom východu. Vlastnil erotický klub a podniky, kde si na kamery údajne natáčal prominentov a následne ich vydieral. Známy je prípad, ako dvomi údermi zabil člena Policajného zboru SR. Tým, že mal kontakty, podarilo sa mu vraždu zakamuflovať. Do ležiaceho tela naliali alkohol, naložili ho do auta a narazili do stromu.

Pri vchode na hlavný cintorín v Prešove je pochovaný Róbert Holub. Jeho hrob zdobí čierny náhrobný kameň, na ktorom je v životnej veľkosti.

Slovenskí mafiáni odrezávali hlavy, telá mleli mlynčekom na mäso či topili v kyseline. Výbuchy a streľby boli v 90. rokoch bežné
Zdroj: TASR

Holub si so zbraňou policajta prestrelil nohu a celú historku založil na fiktívnom konflikte z erotického klubu, odkiaľ muž akože ušiel. Holub a jeho partia boli nemilosrdní, pri vydieraní neváhali ľudí brutálne zbiť. Začal ovládať celý východ, konkurenti ho chceli mŕtveho. Holub prežil dva atentáty, pri prvom sa vrahovi zasekla zbraň, pri druhom Holub prežil 5 nábojov do tela. Dorazili ho v nemocnici spŕškou zo samopalu. Podrobne sme sa prípadu venovali nedávno v obsiahlom článku.

Odporúčané
SIS-kári mi zlámali rebrá, Rezešovci ovládali celý východ. Mysleli si, že sú polobohovia, hovorí Arpád Soltész (Rozhovor) SIS-kári mi zlámali rebrá, Rezešovci ovládali celý východ. Mysleli si, že sú polobohovia, hovorí Arpád Soltész (Rozhovor) 4. marca 2019, 10:41

Na východe sa smrťou Holuba začala vojna mladých pušiek. Platilo pravidlo Oko za oko, zub za zub a nikto si nič nedaroval. Následkom toho boli nastražené výbušniny v autách, prestrelky či dokonca rozsekané telo mafiána Miroslava Stojku mačetou.

Telo vraj naporcioval a hodil prasatám

Tibor Pápay patril medzi „podnikateľov“, ktorí postavili biznis na hrubej sile. Zapojil sa do obchodovania s bielymi koňmi a onedlho sa stal mafiánskym bossom na juhu Slovenska.

Polícia pred pár dňami zverejnila autentické fotky z miesta, na ktorom vyvraždili pápayovcov.

PZ SR
PZ SR Zdroj: PZ SR

Úzko spolupracoval s mafiánom Miroslavom Sýkorom a štátnymi službami. Vraždám sa nevyhýbal, údajne spolupracoval pri poprave Róberta Remiáša. Povráva sa, že niektoré svoje obete naporcioval a mäso hodil prasatám, aby sa zbavil tiel. Svojimi metódami si získal rešpekt vtedajších mafiánskych špičiek.

Milan Žitný: Emócie šli bokom, šlo o biznis

„Podarilo sa nám vypátrať jedného bieleho koňa, ktorému sa podarilo prežiť. Ten nám opísal svoj príbeh: Žil v Prievidzi, začal podnikať, no nedarilo sa mu. Zadĺžil sa a zrazu sa objavili jeho spolužiaci zo strednej školy. Ponúkli mu prácu. Vyrovnali jeho dlhy, dali mu peniaze a založili mu novú firmu. Dal im pečiatku a vzorové podpisy, po čase mu začali chodiť výzvy, že firma neplatí štátu. Začala ho naháňať polícia a pred prvým výsluchom sa s bývalými spolužiakmi opäť stretol.

Oni mu povedali, že peniaze majú pripravené a spýtali sa ho, či po ne môže prísť. Stretli sa, odviezli ho na kraj mesta k odľahlým garážam, vystúpili a jeho spolužiak, s ktorým sedel v lavici štyri roky, naňho vytiahol zbraň. Pritlačil mu ju k spánku a povedal, že to nie je nič osobné.

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 64187 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Milan Žitný opisuje prípad, ako sa stretol s bielym koňom, ktorý prežil
  • Výbuchy, streľby, bitky, rezanie hláv a popravy. Praktiky ako z amerického filmu
  • Kto sa zbavoval tiel tak, že ich pomlel mlynčekom na mäso a hádzal do rieky
  • Kto sa zbavoval mŕtvol pomocou kyseliny sírovej
  • Aká je Černákova reakcia na to, že svojich tigrov kŕmil mŕtvolami nepriateľov
Domov
Zdieľať
Diskusia