Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
20. marca 2019, 12:56
Čas čítania 0:00
Jakub Paulík

Zábery zo slovenskej kožušinovej farmy: Hnisajúce rany zvierat a život v hrozivých podmienkach

ZAUJÍMAVOSTI
Uložiť Uložené
Citlivý obsah
Článok môže obsahovať:
  • produkty a služby určené pre osoby staršie ako 18 rokov
  • sex, nahotu a iný NSFW obsah
  • násilie, krv alebo obsah nevhodný pre citlivé povahy
mám nad 18 rokov
a chcem zobraziť obsah
späť na hlavnú stránkuSpäť

Pomôcť zvieratám môžeš aj ty.

„Zvieratá na kožušinových farmách žijú na ploche menšej ako jeden meter štvorcový, sú vystresované, trpia a časom sa doslova zbláznia. Kožušinové farmy v žiadnom prípade nedokážu poskytnúť týmto zvieratám také podmienky, aké potrebujú a majú v divočine. Potvrdzuje to aj veda. Šťastné norky na kožušinových farmách nenájdete,“ tvrdí Alexandra Demetrianová z Humánneho pokroku v tlačovej správe, ktorá nám bolo zaslaná do pošty.

Priložený fotografický záber (ďalšie nájdeš tu) z kožušinovej farmy v Príbovciach pri Martine má byť priamym dôkazom týchto praktík. Aktivisti sa preto rozhodli spustiť kampaň s názvom Ide o chlp, v rámci ktorej majú Slováci možnosť podpísať petíciu za zákaz kožušinového chovu zvierat v našej krajine.

Ochrancovia zvierat: Na slovenskej kožušinovej farme chovajú v biednych podmienkach do 5000 norkov
Ochrancovia zvierat: Na slovenskej kožušinovej farme chovajú v biednych podmienkach do 5000 norkov Zdroj: Humánny pokrok

V tlačovej správe sa ďalej uvádza, že podľa agentúry Focus má až 68 % Slovákov odmietavý postoj voči kožušinovému chovu. „To je nesmierne vysoké číslo, ktoré potvrdzuje, že je najvyšší čas poslať kožušinové farmy do histórie,“ prehlásila pani Demetrianová.

Za posledné dve dekády boli kožušinové farmy vyňaté zo zákona v trinástich krajinách vrátane susedného Česka a Rakúska. V rámci Slovenska existuje v súčasnej dobe jediná kožušinová farma, a to práve spomínaná farma v Príbovciach, kde sa chová norka americká. Počet chovaných zvierat je odhadovaný na 4 až 5 tisíc.

Kožušinový priemysel má ročne stáť za smrťou 100 miliónov zvierat. Na výrobu jedného kožuchu je usmrtených až 60 norkov. „Aby sa ich kožušina zachovala v čo najlepšej kvalite, zvieratá zabíjajú plynom, elektrickým prúdom tyčou cez konečník, alebo im jednoducho zlomia väzy,“ uvádza Humánny pokrok v tlačovej správe.

Domov
Zdieľať
Diskusia