Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
24. februára 2019, 12:35
Čas čítania 0:00
František Kulhánek

Psychiatrické centrum Kings Park sa po rokoch zmenilo na miesto plné zla. Novodobú liečbu nahradili lobotómia a elektrošoky

Psychiatrické centrum Kings Park sa po rokoch zmenilo na miesto plné zla. Novodobú liečbu nahradili lobotómia a elektrošoky
Zdroj: youtube.com / The Proper People
ZAUJÍMAVOSTI
Uložiť Uložené

Za nánosmi špiny a hustého porastu sa skrýva rozľahlý areál, ktorý v sebe ukrýva desiatky rokov desivej histórie.

Situácia v psychiatrickom odvetví v 19. storočí bola neúnosná hneď z dvoch dôvodov. Prvým bol spôsob liečby, ktorý bol iba v plienkach a viac škodila, akoby bola prospešná. Druhým problémom bola kapacita samotných blázincov, ktoré boli preplnené, čo súviselo aj s prvým problémom. Keďže sa ľudom nedarilo pomôcť, zostávali tu zatvorení na dlhé roky. 

Práve preto sa kompetentní rozhodli pre výstavbu nového psychiatrického zariadenia. Psychiatrické centrum Kings Park malo byť presným opakom zastaraných sanatórií pre duševne chorých. Moderné centrum, ktorého hlavnou liečebnou metódou mal byť čerstvý vzduch, pokoj a práca na poliach.

Z tohto dôvodu musela byť umiestnená ďaleko od ruchu a špiny veľkomesta. Za ideálnu lokalitu padol Long Island, pričom asi hodinová vzdialenosť od New Yorku poskytovala ďalšiu veľkú výhodu. Novodobé psychiatrické centrum by mohlo dostatočne odľahčiť preplnené psychiatrie v meste.

Psychiatrické centrum Kings Park
Psychiatrické centrum Kings Park Zdroj: youtube.com / The Proper People

Inštitúcia bola napokon postavená a otvorená v roku 1885 a v časoch svojej najväčšej slávy poskytovalo náhradný domov pre viac ako 9 000 pacientov. V čase svojho otvorenia bola však domovom iba pre 55 chorých. Rozľahlý areál o veľkosti 3,2 kilometra štvorcových, ktorý sa skladá zo 150 budov, sa stal mestom v meste.

Obrovská rozloha umožňovala okrem nemocničných zariadení a lôžok v areáli vybudovať aj vlastnú elektráreň, farmu so zvieratami a najrôznejšími plodinami pre potravinovú sebestačnosť a dokonca aj krátku železničnú trať, ktorá zabezpečovala dodávky uhlia. Vyzeralo to ako ideálna alternatíva pre preplnené liečebne v Brooklyne.

Na samom počiatku bol aj spôsob liečby veľmi pokrokový. Nemocnica sa sprvu uberala skôr ako poľnohospodárska kolónia, kde museli pacienti pracovať na poliach, aby si tak zabezpečili svoje jedlo. Čerstvý vzduch, práca, pohyb a oddych od veľkomesta mali ľudom pomôcť s najrôznejšími psychickými problémami či poruchami. Farmy tak boli pokladané za protilátku k ruchu veľkomiest.  Toto bol však hlavný spôsob liečby iba dovtedy, kým sa lekári stále viac nezačali zaujímať o lieky a novodobé chirurgické zákroky.

V priebehu niekoľkých rokov po založení centra sa však začal počet pacientov enormne zvyšovať. Na prelome 19. a 20. storočia sa pokračovalo s výstavbou nových oddelení, ako aj vlastnej vodnej nádrže, parnej stanice a kanalizácie. Podľa správy z roku 1893 sa začali v tomto čase podmienky pre pacientov v Kings Park rapídne zhoršovať. Správa hovorí o nevhodných a nehygienických ubytovacích zariadeniach, nedostatočnom oblečení a potravinách, ktoré neboli vhodné na ľudskú konzumáciu.

Psychiatrické centrum Kings Park
Psychiatrické centrum Kings Park Zdroj: youtube.com / SmithtownGTV

Miestni obyvatelia hovoria o paranormálnych javoch najmä v tuneloch, ktoré sa rozprestierajú pod veľkou častou komplexu. Práve tu boli držaní pacienti s najťažšími psychickými poruchami. Návštevníci a dobrodruhovia hovoria aj o neobyčajných pocitoch chladu a temnoty. Vo vrchných poschodiach jednej z budov mali zase viacerí vidieť divné blikajúce svetlá, a to aj napriek tomu, že budova je úplne uzatvorená. Čo je na týchto anonymných svedectvách pravdy sa však zrejme nikdy nedozvieme.

Domov
Zdieľať
Diskusia