Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
18. februára 2019, 16:45
Čas čítania 0:00
František Kulhánek

Muži sexuálnu históriu zveličujú, ženy naopak hanblivo taja. Aký je ideálny počet sexuálnych partnerov?

Muži sexuálnu históriu zveličujú, ženy naopak hanblivo taja. Aký je ideálny počet sexuálnych partnerov?
Zdroj: unsplash.com/Pablo Heimplatz
ZAUJÍMAVOSTI
Uložiť Uložené

Ženy sa zvyknú prezentovať ako neskúsené bábiky a muži ako alfa samci. Realita je však odlišná.

Koľko sexuálnych partnerov si mal? Otázka, na ktorú odpovedajú obe pohlavia značne odlišne, podľa presne vymedzených stratégií. Logicky by však mali byť tieto čísla veľmi podobné, až takmer identické, keďže nová sexuálna skúsenosť pre heterosexuálneho muža je taktiež novou sexuálnou skúsenosťou pre heterosexuálnu ženu. V prieskumoch ale muži hlásia 2 až 4-krát viac sexuálnych partneriek ako ženy partnerov.

Odpoveď je jednoduchá, veľká časť z nás klame. Podľa odhadov odborníkov približne tretina respondentov na takúto otázku neodpovie pravdivo. Viacej pritom klamú muži ako ženy, no i samotný spôsob klamstva je pre obe pohlavia odlišný. Zatiaľ čo muži číslo nadhodnotia a jednu, dve či tri milenky si prirátajú k dobru, ženy naopak číslo redukujú. Do hry taktiež vstupuje aj to, komu odpoveď adresujeme. Iné číslo povieme kamarátovi/kamarátke, iné svojmu partnerovi/partnerke a inak odpovieme v dotazníkoch. Platí však jedno, pred všetkými chceme vyzerať čo najlepšie.

sexuálny partneri
sexuálny partneri Zdroj: pixbay.com/stokpic
 

Prečo páni číslo umelo navyšujú a ženy zase znižujú?

Poznáte to, máte voľný večer, ste s kamarátmi na pive a so stúpajúcou hladinou alkoholu v krvi sa riešia čoraz odvážnejšie témy. Netrvá to dlho a zrazu príde na rad téma „koľko ich bolo?“. Začneš možno rozmýšľať nad tým, aké je optimálne číslo, ktoré by som mal povedať. Väčšina z nás totiž nechce vyzerať puritánsky a bez sexuálnych skúseností, no ani ako sexuálne mašiny, ktoré spia s každým na koho natrafia. Nebude číslo, ktoré poviem príliš malé alebo naopak príliš veľké? 

Tento tlak si tým pádom vytvárame my sami. Na jednej strane chceme pred druhými vyzerať dobre, na druhej strane aj my sme tí, ktorí druhých hodnotia. A kritéria hodnotenia sú v spoločnosti zakorenené naozaj hlboko, pričom rozdielny meter u mužov a žien je snáď každému nanajvýš jasný.

Zatiaľ čo u mužov platí presvedčenie, že čím viac partneriek vystriedal, o to je väčší borec a alfa samec, u žien znamená veľa sexuálnych partnerov skôr fakt, že to asi bude radodajka.

Rozdielny meter, podľa ktorého daného človeka vyhodnocujeme, je pritom úplne prirodzený až nutný, keďže získanie sexuálneho partnera pre muža a ženu je veľmi odlišná záležitosť. Zatiaľ čo muž sa musí o zisk sexuálnej partnerky snažiť, usilovať, dvoriť sa jej, u žien sa tieto aktivity vôbec vyskytovať nemusia. 

Je to teda stupeň úsilia, ktoré nám udáva rozdielny meter. Muž s 24 sexuálnymi partnerkami je borec, pretože sa musel o takto vysoký počet žien dostatočne snažiť, žene s podobnými skúsenosťami stačí len zlomok úsilia. Inak povedané, vyšší počet sexuálnych partneriek u mužov je spájaných so zdatnosťou, no u žien sú tieto čísla spájané s promiskuitou a s jej vnímaním ako ľahkej koristi, čo nechce azda žiadna. 

sexuálny partneri
sexuálny partneri Zdroj: unsplash.com/Lana Abie
 

Aký je ideálny počet?

Server onlinedoctor.superdrug.com sa pýtal na sexuálnu históriu 2 180 (1 263 mužov a 917 žien) ľudí v Európe a Spojených štátoch, pričom jedna z otázok sa pýtala aj na maximálny počet parterov, ktorý by mali ľudia mať, aby neboli považovaní za sexuálne promiskuitných.

Dotazníky ukázali, že ženy sú o čosi málo benevolentnejšie oproti mužom. Zatiaľ čo ženy stanovili pre mužov limit 15,2 sexuálnych partneriek, muži sa dopracovali k priemernému číslu 14 sexuálnych partnerov.

Pozrime sa však aj na opačný extrém, teda aký počet partnerov o tebe vypovedá, že si príliš konzervatívny. Ukázalo sa, že u mužov je to 2,3 partnerky, pre ženy potom 1,9, aby boli pokladaní za sexuálne nežiadúcich. Ideálny počet partnerov uviedli muži aj ženy v dotazníku takmer zhodne.

Domov
Zdieľať
Diskusia