Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
3. januára 2019, 18:34
Čas čítania 0:00
Daniel Mikolášik

Posledné zatmenie Mesiaca v tomto desaťročí či meteorický roj. Aké nebeské úkazy nás čakajú v najbližších mesiacoch?

Posledné zatmenie Mesiaca v tomto desaťročí či meteorický roj. Aké nebeské úkazy nás čakajú v najbližších mesiacoch?
Zdroj: Pixabay
ZAUJÍMAVOSTI
Uložiť Uložené

V roku 2019 sa môžeme tešiť na veľké množstvo nebeských divadiel.

Minulý rok bol mimoriadne bohatý na rôzne nebeské úkazy. Na oblohe sme mohli sledovať romantické perzeidy, krvavé zatmenie mesiaca, meteorický roj zelených Geminidov či v závere roka aj Vianočnú kométu. Na čo sa však môžeme tešiť počas najbližších mesiacov?

Kvadrantídy: 3. január (dnes v noci)
Zatmenie Mesiaca: 21. januára
Perzeidy: 13. august
Merkúr: 11. novembra
Geminidy: 14. december

Kvadrantídy

O úplne prvé nebeské divadlo sa postará úchvatný meteorický roj Kvadrantídy, často nazývané aj Bootidy. Tie sú aktívne od 1. do 6. januára a ich najväčšia aktivita nás čaká už dnes v noci. Ich radiant, a teda miesto odkiaľ zdanlivo meteory vychádzajú, sa nachádza v súhvezdí Pastiera.

Podľa všetkého by sme práve dnes v noci mohli na oblohe pozorovať až osemdesiat meteorov za hodinu. Tento roj bol vôbec prvýkrát spozorovaný na konci roka 2007. V súčasnosti ide o jeden z najmasívnejších meteorických rojov. Každoročne sa pohybuje v rozmedzí od 60 do 200 meteorov za hodinu.

 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa @dauerrhaft,

 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Meade Instruments (@meadeinstruments),

Posledné úplné zatmenie Mesiaca

O pár týždňov, konkrétne v pondelok 21. januára nás čaká dokonca aj posledné zatmenie mesiaca v tomto desaťročí. Ak ho však chceš stihnúť, mal by si si privstať. Tento prírodný úkaz totiž nastane približne v čase 5:41 ráno.

Jav, ku ktorému dochádza vtedy, keď sa Slnko, Zem a Mesiac dostanú do jednej priamky a zemský tieň dopadne na Mesiac bude trvať presne hodinu a dve minúty. Okrem úplného zatmenia však budeme môcť v roku 2019 sledovať aj čiastočné. To sa odohrá v noci zo 16. na 17. júla.

 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Vanessa M. (@vanessa_monzali),

 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Alexander Moerland (@alexander_moerland),

Perzeidy a Geminidy

Ďalší meteorický roj nás čaká v noci okolo 13. augusta. Pôjde o veľmi populárne Perzeidy, ktoré padajú každoročne v období od posledného júlového týždňa až do záverečných augustových dní. Ich najintenzívnejšia aktivita je práve v polovici augusta. Ich radiant sa nachádza v súhvezdí Perzeus.

V závere roka 2019, konkrétne 14. decembra sa môžeš tešiť aj na Geminidy. Tie patria k najaktívnejším a najpravidelnejším meteorickým rojom. Geminidy sú meteory strednej rýchlosti. So Zemou sa stretávajú pri rýchlosti 34,6 km/s. Ich radiant roja sa nachádza v súhvezdí Blíženci pri hviezde Castor.

 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Jon Fischer (@jfischerphotography),

 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa World Night Feature Page (@nights_dreamworld),

Prechod Merkúru cez slnečný kotúč

Rovnako si nezabudni poznačiť do kalendára aj koniec jesene 2019. Na oblohe nás totiž presne 11. novembra čaká prechod najmenšej planéty slnečnej sústavy – Merkúr cez slnečný kotúč. Tento fascinujúci jav sa deje len trinásťkrát za 100 rokov. Po tohtoročnom sa tento úkaz najskôr odohrá až v roku 2032. 

 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Amirmäsut Arjmand (@hibou__art),

Domov
Zdieľať
Diskusia