Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
27. novembra 2018, 16:31
Čas čítania 0:00
Vl Mi

Narodili sa prvé geneticky upravené deti. Je toto experimentovanie za hranicou etiky a morálky?

ZAUJÍMAVOSTI ČÍNA
Uložiť Uložené

Šialenstvo alebo krok vpred? Spoločnosť sa musí rozhodnúť.

Čínsky výskumník tvrdí, že pomohol vytvoriť prvé geneticky upravené deti na svete – dievčatá dvojčatá narodené tento mesiac. Vyvinuli vraj nástroj, ktorý dokáže prepísať gény. Výskumník He Jiankui povedal, že cieľom editovania génov nie je liečiť alebo zabrániť zdedenému ochoreniu, ale posilniť odolnosť organizmu – napríklad odolať infekcii HIV či AIDS. „Spoločnosť sa rozhodne, ako sa budeme v tomto smere vyvíjať,“ povedal.

 Ak je toto tvrdenie pravdivé, znamená to obrovský skok vo vede, no otvára sa mnoho otázok v rámci etiky a ľudskosti. Možno aj preto rodičia dievčat chceli ostať v anonymite.

Na svete zatiaľ neexistuje univerzálny zákon, ktorý by bránil podobným pokusom na ľuďoch. V niektorých krajinách sú náznaky, no vo svojej podstate nie sú ani zďaleka domyslené tak, aby sa zabránilo podobným experimentom, ktoré sa podľa všetkého dejú v Číne. 

Spoločnosť sa rozdeľuje na dva tábory. Väčší je však ten, ktorý zastáva názor, že je príliš nebezpečné skúšať podobné experimenty. Ozývajú sa tiež hlasy, ktoré prirovnávajú tento druh výskumu k šialenstvu. Čo si o tomto pokroku vo vede myslíš ty?

Anketa:
Čo si myslíš o takýchto pokusoch na ľuďoch?
Veda by mala napredovať
Je to neetické
Nemám ešte vyprofilovaný názor
Veda by mala napredovať
47 %
798 Hlasov
Je to neetické
33 %
564 Hlasov
Nemám ešte vyprofilovaný názor
20 %
349 Hlasov
Domov
Zdieľať
Diskusia