Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
22. novembra 2018, 10:09
Čas čítania 0:00
Tomáš Blahuta

Rozhodli sa opraviť najikonickejšiu budovu Horehronia. Predĺžili tak životnosť známej scenérie

ZAUJÍMAVOSTI
Uložiť Uložené

Podobných skutkov potrebujeme viac.

Pozná ju snáď každý. Kráľova hoľa je dominantou Horehronia a vidno ju už zďaleka. Kopec vysoký takmer 2 000 metrov nad morom každoročne navštívi veľké množstvo turistov a výletníkov. Každý z nich sa rád pochváli fotografiou z najvyššieho bodu, aby mal na svoj výstup pamiatku. Avšak, pre objektívy fotoaparátov je veľmi populárne ešte jedno miesto, resp. scenéria.

Rozhodli sa opraviť najikonickejšiu budovu Horehronia. Predĺžili tak životnosť známej scenérie
Zdroj: Lubos Houska

Južne od malebnej dedinky Šumiac stojí na lúke drevenica. Miestni ju nazývajú ako Chamkova stodola. V jej okolí žiadne iné obydlie nie je, iba príroda a prekrásny pohľad na Kráľovu hoľu. A práve kombinácia miestnej prírody, historickej dreveničky a majestátnej hory v jej pozadí je záberom, ktorý by si chcel mať vo svojej zbierke obrázkov.

Podľa katastru sú jej majiteľmi Chamkovci zo Šumiaca, no napriek všetkému stavba dlhé roky chátra. Ešte pred rokom písali v týždenníky MY Bystrica: Foťte rýchlo. Najznámejšia drevenička Horehronia to má spočítané. Nadpis, po ktorom nezostáva nič iné, ako byť smutný. Aktuálne sa však objavila veľmi dobrá správa.

Boris Hochel, Samo Hríbik a Filip Tesák spojili svoje sily a rozhodli sa stavbe predĺžiť životnosť. Za súhlasu majiteľov osadili strechu šindľami a strešnou fóliou, aby tak zakryli diery v streche.

Pred ich ochotou klobúk dole, no je smutné, že tak ikonickú budovu sa nedarí dať do poriadneho stavu už dlhé roky. Uvidíme, čo prinesie budúcnosť. Snáď len podobne dobré správy.

Domov
Zdieľať
Diskusia