Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
19. novembra 2018, 16:39
Čas čítania 0:00
Jakub Paulík

Denne kvôli ľuďom zomrie zhruba 25 orangutanov. Výrobca Orea za 2 roky zničil 25 000 hektárov ich pralesov

ZAUJÍMAVOSTI
Uložiť Uložené

Firma vyrábajúca sušienky Oreo stojí podľa Greenpeace za ničením pralesov, v ktorých sa v hojnosti vyskytujú napríklad orangutany.

Firma Mondelez ti zrejme podľa názvu nehovorí vôbec nič, ale ak si spomenieme ich známy výrobok Oreo, určite sa ti ihneď pred očami vybavia sušienky s lahodnou náplňou. Organizácia na ochranu životného prostredia Greenpeace spomínanú firmu v nedávnej dobe obvinila z toho, že za 2 roky (2015–2017) nepriamo stála za výrubom 70 000 hektárov pralesov v Indonézii.

Značnú časť z toho, presnejšie povedané 25 000 hektárov, navyše tvorili lesy, ktoré pre orangutanov predstavovali ich prirodzené prostredie. Na danom území sa mali miesto toho vystavať kokosové palmy. Z nich potravinárska firma čerpá palmový olej do svojich výrobkov.

 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Greenpeace International (@greenpeace),

Vysokopostavený člen Greenpeace Kiki Taufik poznamenal, že palmový olej môže byť vyrobený aj bez toho, aby boli ničené pralesy. Zaráža ho, že Mondelez naďalej obchoduje s ničiteľmi pralesov. „Doslovne zomierajú kvôli sušienkam,“ dodal Kiki Taufik.

Aj vďaka podobným postupom bola za posledných 16 rokov populácia orangutanov na ostrove Borneo znížená o približne polovicu. Mondelez samozrejme tieto obvinenia odmieta a tvrdí, že palmový olej získali z certifikovaných zdrojov. Greenpeace má pre výrobcu Orea jasný odkaz – povedané slovníkom Instagramu #DropDirtyPalmOil.

 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Greenpeace UK (@greenpeaceuk),

Domov
Zdieľať
Diskusia