Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
24. októbra 2018, 12:16
Čas čítania 0:00
Adam Novosad

Vedci opravili Hubblov teleskop tak, že časť skúsili vypnúť a zapnúť. Po chvíli opäť fungoval

TECH
Uložiť Uložené

Vedci si hlavy príliš nezaťažovali zbytočnými riešeniami.

Už dlhých 28 rokov sa nad našimi hlavami vznáša Hubblov vesmírny ďalekohľad. Vesmírna agentúra si svoje zariadenie stráži ako oko v hlave, a tak zostali vedci pred dvoma týždňami s hlavami v smútku. Teleskop obsahuje šesť gyroskopov, ktoré mu pomáhajú nasmerovať sa na potrebný smer a miesto, aby mal najlepší výhľad na cieľ.

Gyroskopy sú uložené v pároch, pričom každý pár obsahuje novšie a staršie zariadenie. Teleskop v poslednej dobe fungoval na troch gyroskopokoch, z ktorých dva boli novšie a jeden starší.

Práve starší vypovedal službu, čo NASA očakávala, ale musela spojazdniť tretí z novšej série. Ten pred viac ako siedmimi rokmi vykazoval poruchu, tak ho vyradili zo služby a doteraz zostal vypnutý.

Po rokoch ho znovu zapli a nikoho neprekvapilo, že gyroskop odrazu odosielal nereálne údaje. Výskumníci z NASA sa preto zamysleli nad tým, ako by mohli nefunkčnú súčiastku opraviť.

Nenapadlo im nič lepšie, ako gyroskop reštartovať. Na jedinú sekundu ho vypli a hneď zapli, čo možno pomohlo, ale problém úplne nevyriešilo.

Po pozorovaniach sa o dva dni neskôr pohrabali v nastaveniach, mechanicky nechali teleskop pohnúť sa zo strany na stranu a medzitým gyroskop presúvali z nastavenia „high mode“ do „low mode“.

Nešlo síce o precíznu milimetrovú robotu, ale gyroskop po zásahu nabehol a zatiaľ funguje správne. Spomeň si na to, keď nebudeš niečo nabudúce vedieť opraviť.

Vedci opravili Hubblov teleskop tak, že časť skúsili vypnúť a zapnúť. Po chvíli opäť fungoval
Zdroj: Wikimedia Commons
Domov
Zdieľať
Diskusia