Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
1. októbra 2018, 20:44
Čas čítania 0:00
Adam Novosad

V čom sa líšia ľudia, ktorí nepoužívajú sociálne siete? Vedci skúmali, čo s nimi spravila internetová abstinencia

ZAUJÍMAVOSTI
Uložiť Uložené

Sociálne siete dokážu formovať nás život.

Sociálne siete formujú to, ako vyzerajú naše životy. Akokoľvek sa snažíš, zrejme ti Facebook treba pri komunikácii so spolužiakmi v škole, v rámci zamestnania či kvôli kamarátom, a tak je mimoriadne ťažké ho vymazať a nepoužívať.

Napriek tomu existuje čoraz väčšia skupina ľudí, ktorí pochopili, aké toxické vedia byť výdobytky modernej doby a svoj život žijú prakticky offline.

Kedysi sociálne siete využívali, ale dnes odmietajú dokonca posielať aj maily a sústredia sa na život, pri ktorom nemusia neustále pozerať na maličkej alebo veľkej obrazovky.

V čom sa líšia ľudia, ktorí nepoužívajú sociálne siete? Vedci skúmali, čo s nimi spravila internetová abstinencia
Zdroj: tumblr

Mariann Hardey a Rownland Atkinson preto nedávno vymysleli skromnú štúdiu. Zúčastnilo sa jej 50 ľudí a publikovaná bola v žurnáli SAGE, pričom jej hlavným posolstvom bolo zistiť, ako vplýva život bez sociálnych sietí na osobnosť človeka.

Po analýze mnohých dôležitých a menej dôležitých faktorov, vysvetlení a zážitkov zúžili záverečné výsledky na tri vážne zistenia.

Prvé zistenie bolo založené na spôsobe komunikácie. Ľudia bez sociálnych sietí kladú oveľa väčší dôraz na stretávanie obsahujúce prirodzené ľudské aktivity ako dotyky, rozprávanie a pobyt v rovnakom priestore po fyzickej stránke.

Bývalým užívateľom sociálnych sietí viac nezáleží na tom, koľkým ľuďom vedia naraz napísať, ale skôr na pocitoch ľudského zbližovania.

Zatiaľ čo neustále pripojení ľudia zažívajú stres z priveľkého množstva podnetov, ľudia bez účtov pri stretávaní s ľuďmi zažívajú pocity pokoja a vyrovnanosti.

Druhý výsledok štúdie poukázal na vlastnú vyrovnanosť so sociálnou situáciou. Aj keď nám sociálne siete často neposkytujú pocity šťastia, používame ich jednoducho preto, lebo sa bojíme, že s nami naši kamaráti postupne prestanú komunikovať.

V čom sa líšia ľudia, ktorí nepoužívajú sociálne siete? Vedci skúmali, čo s nimi spravila internetová abstinencia
Zdroj: tumblr

Nechceme strácať drahocenné chvíle komunikáciou mimo internetu, pretože možno niekto organizuje párty, alebo sa po práci ide na pivo a my by sme o ňom bez sociálnej siete nemali ako vedieť.

Na druhej strane, ľudia bez sociálnych sietí dokázali utiecť nekonečnému toku informácií a radšej sa zamerali na hlbšie medziľudské spojenia.

Záverečné ponaučenie zo štúdie 50 ľudí bez sociálnych sietí predstavovalo zameranie na bytie namiesto neustále vykonávanie aktivít. Množstvo z nás z dlhej chvíle prechádza Facebook aj Instagram namiesto toho, aby sme sa na chvíľu zahĺbili do vlastnej mysle.

Skupina bez účtov na sociálnych sieťach začala rozmýšľať nad svojím bytím, spájala sa s realitou a viac sa sústredila na dianie okolo seba namiesto diania na obrazovke mobilného telefónu.

Záver štúdie ťa možno nepresvedčil, aby si zmazal Facebook, ale existuje šanca, že dáš životu bez konštantného pripojenia šancu.

Ako hovoria samotní účastníci štúdie, neustále pripojenie na internet a sociálne siete paradoxne ústi do fázy bez dostatku voľného času a nadbytočného stresu.

Domov
Zdieľať
Diskusia