Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
8. októbra 2018, 14:43
Čas čítania 0:00
Viktor Kniš

Disstrack, lovesong či ukážková rádiovka. Tieto momenty preslávili obľúbených áčkových slovenských interpretov

HUDBA EGO KALI MAJK SPIRIT PIL C SEPAR
Uložiť Uložené

Niektorí si to možno priznávajú neradi, no pravdou ostáva, že každý raper si musel na svoju prelomovú skladbu počkať.

Leto je už nadobro preč, takže budeme mať podstatne viac času na to, aby sme vás zásobovali článkami o domácom rape. Chystáme zopár zaujímavých seriálov, rebríčkov a rozhovorov, ktoré vám budeme prinášať počas celej jesene a zimy, takže poďme rovno na to. 

Dnes sme si pre vás pripravili prvý diel série, v rámci ktorej sa vrátime k začiatkom kariér obľúbených slovenských raperov a pokúsime sa zanalyzovať, kde nastal najzásadnejší zlom v ich kariére. Budeme teda hľadať momenty, ktoré im otvorili dvere k obrovskej pozornosti a niečomu, čo by sme s opatrnosťou mohli nazvať slávou. 

A dôvod? Máme pocit, že fanúšikovia (aj hejteri) si z vlastnej iniciatívy často nedajú námahu s tým, aby si naštudovali vývoj kariéry obľúbených (aj nenávidených) interpretov, čo by však mohlo viesť k tomu, aby pochopili lepšie ich osobnosť, texty aj odkazy v tvorbe. 

Dnes sa pozrieme na prvých päť veľkých mien, ktorí sa sami a zaslúžene nazývajú áčkovými interpretmi, čo teda v preklade znamená, že dokážu predať tisíce až desaťtisíce svojich albumov, viackrát do roka vypredať kolekciu merchu a viackrát do mesiaca väčší klub. 


Separ - Si zvonil

Samozrejme, veľmi dobre vieme, že Separova kariéra začala ešte s príchodom druhého milénia, kedy spoločne s Damem vystupovali ako 2kusy. Neskôr obaja pôsobili v zoskupení DWS, ktoré sa potom rozpadlo a Wranu nahradil Smart. Ako DMS už Separ vydáva svoj prvý skutočný albumový projekt Teraz už naozaj, ktorý snáď dobre poznáš.

Následne sa dostal do rapovo-DJ-producentského zoskupenia Gramo Rokkaz, kde však svojím rapovým talentom a prejavom výrazne vyčnieval. No a všetko vyvrcholilo beefom s Radikalom, ktorý Separa postavil do pozície prísneho dvojmetrového čáva so schopnosťou bez akéhokoľvek rešpektu spraviť zo svojho súpera neschopné intrigánske dievčatko. 

Prakticky od vydania skladby Si Zvonil je Monsignor veľmi sebavedomým interpretom, ktorý už zrazu nechcel v textoch riešiť len sociálne témy z pohľadu neznámeho slovenského sídliskového rapera. Zároveň predpokladáme, že išlo o moment, kedy si uvedomil svoju hodnotu a silu. 

Že si okamžite neuletel ešte potvrdil na svoju dobu veľmi dospelým projektom Čo sa stalo?!, ktorý bol takou malou rozlúčkou s chalanmi z GR. Ani odchod z tohto zoskupenia však nebol teatrálny a neadekvátny. Fanúšikom aj zostávajúcim členom vysvetlil, prečo odchádza a na toto jeho hudobné obdobie spomíname pozitívne, keďže má svoju zásluhu na súčasnej podobe scény.

Ego - Žijeme len raz

V Egovom prípade by som bol s tvrdeniami o konkrétnych momentoch slávy trochu opatrnejší, no je dôležité rozdeliť si jeho kariéru na sólovú a skupinovú. Kontrafakt ťahal spoločne s Rytmusom vždy rovnako dobre a ako dvaja najkvalitnejší raperi na Slovensku sa aspoň mohli navzájom pretekať a motivovať. Obom sa vždy uchádzala obrovská pozornosť a obaja kopali scénu dopredu prakticky od prvého stretnutia pri Váhu. 

Menší problém však nastal vždy, keď pracoval Rytmus na svojich sólových projektoch. Napríklad v časoch vzniku Krala a Fenomena nebol aktívny a ani nehrával koncerty. Prvým impulzom k začiatku akejsi sólo kariéry bol aj podľa Egových slov jeho menežér Broko, ktorý ho dokopal aj k nahraniu skladby Žijeme len raz do beatu, aký je použitý v úspešnej verzii. 

Od tejto doby sa objavil snáď v každom Československom klube. Čo je však dôležitejšie, mimo Kontrafaktu a hosťovačiek začal ešte viac experimentovať a formovať Ega, akého poznáme dnes. Teda Ega, ktorý stvoril Podzemgang a úzko spolupracuje napríklad s chalanmi z FCK THEM. Nebojí sa predsudkov a užíva si búranie akýchkoľvek hraníc. 

O tom, či svoju pozíciu potvrdil, sa snáď ani nemusíme baviť, keďže aj mimo akejkoľvek sólovej aktivity ide o interpreta, ktorý je tretinou najlepšej rapovej formácie v Československu, ktorá za dve dekády existencie tohto žánru v našich končinách zatiaľ nenašla konkurenciu. Pravdou však ostáva, že hit Žijeme len raz otvoril Egovi dvere do iného sveta. 

Pil C - Lost

Pil C-ho kariéra je v porovnaní so zvyškom scény výrazne iná. Rapovať skutočne začal, až keď mal 28 rokov a akási pomyselná rapová scéna si na neho nemusela dlhodobo zvykať. Priazeň obrovského publika si dokázal získať hneď prvou skladbou a v jeho prospech hralo načasovanie, keďže práve okolo roku 2014 sa k nám pomaly blížila akási nová vlna rapu.

Tú pôvodne viedli chalani z Haha Crew, avšak nedokázali udržať aktivitu, ktorú Pil C doručoval prostredníctvom CBG štvrtkov. A keď Lost sám autor označil za svoj startup, nebol veľmi ďaleko od pravdy. 

Zaujímavosťou je, že na rozdiel od zvyšku kolegov Pil C nepotreboval v tomto prípade dokonca ani videoklip, čo môžeme označiť za menší fenomén. A debutový track sa objavil na našom youtube kanáli. Už v tom čase drvivá väčšina interpretov bola nútená platiť za klipy, aby bolo interpretov vidieť a fanúšikovia sa s nimi mohli identifikovať aj na základe výzoru.

  

Majk Spirit - Nový Človek

Jasné, aj Majk Spirit si užíval istú dávku slávy vďaka H16, v rámci ktorej sme ho vždy považovali za niečo ako frontmana. Zároveň vydal zopár mixtape projektov a úspešných singlov. Skutočná pozornosť, ktorá z neho spravila plnohodnotného sólového interpreta, sa mu ušla až s vydaním albumu Nový Človek, ktorý pootvoril ďalšie dvere v slovenskom rape a tým máme na mysli napríklad tie rádiové. 

Speezy vtedy veľmi dobre vedel, že témy ako láska k žene, rodina, Boh, pozitívne myslenie v kombinácii s jednoduchšími tanečnými samohrajkami a klasickými jednašesť skladbami proste musia fungovať. Prelomovým momentom bol teda pre Spirita piaty november 2011, kedy Nový Človek oficiálne uzrel svetlo sveta.

Zrazu bol tento album všade. Hral naživo, z DJských pultov aj jukeboxov vo väčších aj menších československých mestach, ženy sa nevedeli dopočúvať všetkých zamilovaných lovesongov a od februára do novembra 2012 ďalšieho roku som nechtiac počul Sexy viackrát, ako by bolo zdravé. 

Počítadlo views pri tejto skladbe je snáď dostatočne veľavravné

Po vydaní extrémne úspešného nosiča potvrdil Majk Spirit svoju pozíciu viacerými úspešnými rádiovými singlami, ktoré z neho spravili plnohodnotného komerčného interpreta so schopnosťou predávať veľa albumov a plniť kluby. Všetky oči na mne, spolupráca s Celeste či óda pre mamu boli ďalšími dôkazmi, že si hlava H16 našla v slovenskom rape vlastnú pozíciu, ktorú len občas naruší posledný áčkový interpret v našom výbere. 

Kali - Koniec je nový začiatok

Kaliho kariéra mala veľmi špecifický vývoj a aj keď sme jeho existenciu vnímali už pred dekádou, tak trochu na ňom bolo vidieť, že o tom, čo robí, nie je vôbec presvedčený. Pravdepodobne aj preto sa mu neuchádzalo toľko pozornosti, ako zvyšku uličných raperov, ktorí rapovali o tom istom. Ako určite mnohí vedia, Kali sa ešte nešťastne zaplietol s človekom, ktorého úmysly v hudbe neboli práve pozitívne, čo ho minimálne v začiatkoch stálo dobrú povesť. 

Jeho kariéra zažila raketový vzostup v roku 2012, kedy udrel hneď dvoma projektmi, v ktorých bol zrazu úplne iný. Po zvukovej stránke má na úspechu zásluhu aj jeho dvorný DJ a producent Peter Pann, no svoje urobila aj selekcia tém, vďaka ktorým bol Kali zrazu strašne blízko k ľuďom. Používal generické frázy, v ktorých sa našiel človek smutný z rozchodu či inej nepríjemnej udalosti. 

Dokázal sa prihovoriť vekovej skupine od tých najmladších násťročných až po naše babky, zároveň bolo vždy cítiť úprimnosť a autenticitu, aj keď sa, pochopiteľne, s touto hudbou veľa klasických rapových fanúšikov identifikovať odmietalo. Zlomové bolo leto 2012, kedy uzrel svetlo sveta celý projekt Koniec je nový začiatok a aj titulný videoklip. 

Kali ešte v roku 2012 vydal aj album Kto to povedal? a následne ešte Užívam si to, po ktorom sa už vykryštalizoval ako nie práve klasický reprezentant rapového žánru. S touto myšlienkou pracoval dlhodobo aj on sám a do dnes odmieta najlepšie časy na rapových festivaloch. Všetko nasvedčuje tomu, že Kali v budúcom roku navždy ukončí svoju niekoľkoročnú úspešnú púť, ktorej sme teraz našli začiatok.


V ďalších dieloch určite venujeme pozornosť reprezentantom novej vlny a vrátime sa aj do čias, kedy bol slovenský rap ešte v plienkach. 

Anketa:
Na ktorý z týchto momentov spomínaš najradšej?
Separ - Si zvonil
Ego - Žijeme len raz
Pil C - Lost
Majk Spirit - Nový Človek
Kali - Koniec je nový začiatok
Separ - Si zvonil
36 %
414 Hlasov
Ego - Žijeme len raz
20 %
232 Hlasov
Pil C - Lost
23 %
260 Hlasov
Majk Spirit - Nový Človek
11 %
121 Hlasov
Kali - Koniec je nový začiatok
11 %
125 Hlasov
Domov
Zdieľať
Diskusia