Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
6. septembra 2018, 17:56
Čas čítania 0:00
Adam Novosad

Žene sa po nehode zafarbil jazyk načierno. Zriedkavú diagnózu jej lekár za 10 rokov praxe nevidel

ZAUJÍMAVOSTI
Uložiť Uložené

Nejde však o žiadnu nebezpečnú diagnózu, ale o jednoducho vyriešiteľnú situáciu.

Človek by si mohol myslieť, že stav nášho jazyka svedčí o kvalite ústnej hygieny. Niet pochýb o tom, že pravidelné umývanie zubov a čistenie ústnej dutiny dokáže narobiť divy, ale jedna nemenovaná Američanka za mierne strašidelný stav svojho jazyka nemohla.

Doktor Yasir Hamad prednedávnom ženu ošetroval po dopravnej nehode, pri ktorej utrpela iba ľahšie zranenia a v nemocnici jej predpísali lieky na infekciu.

Žena mala užívať antibiotikum s názvom minocyklín, avšak ani len netušila, že ako vedľajší účinok sa jej jazyk môže sfarbiť načierno. Lekár Hamad si diagnózu všimol pri bežnej kontrole približne mesiac po tom, čo žena začala lieky užívať, a dostala strach, pretože otvorila pred zrkadlom ústa a zjavil sa jej len čierny povrch.

Diagnóza familiárne nazývaná aj čierny chlpatý jazyk sa občas objaví pri nedostatočnej ústnej hygiene, ale v tomto prípade bol jej pôvod Hamadovi jasný. Napriek tomu vo svojom príspevku v žurnále New England Journal of Medicine musel skonštatovať, že za 10 rokov praxe čierny jazyk nezažil.

Na jazyku sa samozrejme neobjavia skutočné chlpy. Naše jazyky bežne obsahujú takzvané jazykové bradavky, ktoré nám pomáhajú vnímať chuť a zvyčajne dorastajú do dĺžky menej než jeden milimeter.

V tomto prípade narástli do dĺžky 12 až 18 milimetrov, pričom pri takejto dĺžke už zachytávajú čiastočky potravy a vedia spôsobiť nepríjemné čierne sfarbenie. Žene lekári napokon upravili lieky a jazyk v priebehu pár týždňov nabral opäť štandardnú farbu.

Žene sa po nehode zafarbil jazyk načierno. Zriedkavú diagnózu jej lekár za 10 rokov praxe nevidel
Zdroj: New England Journal of Medicine
Žene sa po nehode zafarbil jazyk načierno. Zriedkavú diagnózu jej lekár za 10 rokov praxe nevidel
Zdroj: New England Journal of Medicine
Domov
Zdieľať
Diskusia