Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
6. augusta 2018, 12:03
Čas čítania 0:00
Adam Novosad

Rasisti z Ku Klux Klanu teraz verbujú aj deti pomocou sladkostí. Po štáte New York šíria nechutnú propagandu

ZAUJÍMAVOSTI
Uložiť Uložené

Jeden by neveril, že Ku Klux Klan verbuje nových ľudí aj dnes.

Spojené štáty americké majú za sebou temnú minulosť. V druhej polovici 19. storočia a prvej polovici 20. storočia sa v zámorí rozmáhala organizácia Ku Klux Klan. Ako uvádzajú dobové štatistiky, krátko po prvej svetovej vojne patrilo do organizácie až 15 percent americkej populácie a Klan neváhal vraždiť černochov výhradne kvôli farbe pleti.

Postupom desaťročí sa v americkej spoločnosti podarilo Ku Klux Klan zahnať do úzadia a človek by si myslel, že dnes už podobná rasistická a extrémistická organizácia nemá čo robiť v modernom svete, lenže opak je pravdou.


Po celých Spojených štátoch amerických pôsobia desiatky menších buniek, kde aj dnes fungujú myšlienky z 20. rokov minulého storočia a členovia by najradšej černochov opäť lynčovali.

Polícia v štáte New York dokonca v posledných týždňoch neverila vlastným očiam pri pohľade na najnovšie propagandistické materiály, ktoré si Klan vytvoril pre svojich potenciálnych nových členov. Obyčajný plagát obsahoval ilustráciu a výzvu, aby ľudia vstúpili do organizácie, pretože jej členovia sa snažia zachrániť USA.

Miestni obyvatelia zostali šokovaní, keď si pri rannej ceste do práce našli na prahu svojich domov plagáty spoločne s vrecúškami obsahujúcimi sladkosti.


Ku Klux Klan preto zrejme zvolil nevídanú stratégiu a začal sa zameriavať na deti a tínedžerov, ktorí ešte nemusia mať dostatočné skúsenosti a znalosti na to, aby si mohli vytvoriť informovaný názor.

Na konci príjazdových ciest, kadiaľ ráno smerujú kroky školopovinných detí, preto Klan zanecháva náborové plagáty spoločne s tyčinkami ako Snickers, a tak verbuje už najmladšie generácie.

Obyvatelia štátu New York však nechcú žiadnu aktivitu Ku Klux Klanu vo svojom okolí vidieť a rozhodne ju nebudú tolerovať. Aj samotný guvernér Andrew Cuomo nechal okamžite začať vyšetrovanie. Verbovanie rasistov preto nebude mať dlhé trvanie, ale už len samotný fakt, že v roku 2018 sa Ku Klux Klan opäť snaží získať nových členov je strašidelné.

Domov
Zdieľať
Diskusia