Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
31. júla 2018, 18:15
Čas čítania 0:00
Šimon Kucka

Rodinka úžasných 2 sa stane animákom roka, aj keď jej chýba srdce a za jednotkou zaostáva. Mali by ste zájsť do kina? (Recenzia)

FILMY A SERIÁLY RODINKA ÚŽASNÝCH
Uložiť Uložené

Ako sa podarilo jedno z najočakávanejších animovaných pokračovaní Pixaru?

Po nekonečných 14 rokoch od uvedenia jedného z najlepších filmov štúdia Pixar dorazilo k fanúšikom aj jeho pokračovanie s názvom Rodinka úžasných 2.

Sequel k nám dorazil len teraz, takmer 2 mesiace po americkej premiére. Na druhú časť o zaujímavej rodine s nadprirodzenými schopnosťami sme si museli počkať o niečo dlhšie, ako v USA. Stálo to však za to? 

O réžiu a scenár sa tak, ako pri prvej snímke, postaral skúsený Brad Bird. Bird je autorom projektov, ako napríklad Mission: Impossible – Ghost Protocol (2011), Ratatouille (2007) či nostalgický Železný obor (1999).

Známu hudobnú zvučku a jej variácie sme opätovne dostali od skladateľa Michaela Giacchina. Jednoducho povedané, stará známa parta sa znovu dala dokopy, aby nás priviedla späť do milovaného sveta superhrdinov. Ako sa im to podarilo? 

Dej sa začína presne tam, kde sa pred 14 rokmi skončil prvý diel: Dash (Huck Milner) so superschopnosťou bežať neuveriteľnou rýchlosťou skončil na pretekoch tesne druhý, rodine sa blýska na lepšie časy, keď v tom na mesto zaútočí Tunelátor. Úžasní tak museli opäť vytiahnuť superobleky a pustiť sa do boja so zločinom. 

Pri boji s Tunelátorom však zničia veľkú časť mesta spolu s radnicou, pričom zloduchovi sa podarí ujsť. Spoločnosť tak našich hrdinov opäť začne odsudzovať a uvalí na nich ilegalitu, čím im zabráni zachraňovať a pomáhať ľuďom. Musia sa preto stiahnuť do úzadia.

Rodinka úžasných 2 sa stane animákom roka, aj keď jej chýba srdce a za jednotkou zaostáva. Mali by ste zájsť do kina? (Recenzia)
Zdroj: Disney/Pixar

Tentokrát ich z celého incidentu nevyseká ani starý rodinný priateľ od CIA, Dicker, pretože odchádza do dôchodku. Po tom, čo im na dom spadlo lietadlo, sú Bob, Helen, Violet, Dash a malý Jack-Jack nútení bývať v lacnom moteli. 

Znenazdajky sa však na scéne objaví tajomný milionár Winston Deavor (Bob Odenkirk) a jeho sestra – vynálezkyňa Evelyn (Catherine Keener), so zaujímavou ponukou. Pozvú Pána Úžasného, Elastinu a Mrazona do svojej luxusnej vily, kde im navhrnú, že by dokázali superhrdinom prinavrátiť zašlú slávu v mene ich spoločnosti DEVTECH. 

Winston je obrovským fanúšikom superhrdinov už odmalička, a preto chce, aby sa im dostalo zaslúženej pocty. Záujem však majú najmä o Elastinu, s čím sa nedokáže vyrovnať ego Pána Úžasného. 

Zatiaľ čo Elastina sa vydáva zachraňovať svet, Pán Úžasný sa stane otcom na plný úväzok a zostane sa doma starať o deti. Ako postupne zisťuje, je to ťažšie než ktorákoľvek predchádzajúca misia. 

Do toho všetkého vstupuje do hry nový nepriateľ, ktorý sa nazýva Obrazovkár (ang. Screenslaver, pozn. red.). Ten dokáže využiť obrazovky a monitory k hypnóze kohokoľvek, kto sa na ne pozrie. 

Už v kinosále sme si uvedomili, že dej nápadne pripomína prvú Rodinku Úžasných, kde kým sa Helen starala o domácnosť, Bob chodil na rôzne tajné misie. 

Rodinka úžasných 2 sa stane animákom roka, aj keď jej chýba srdce a za jednotkou zaostáva. Mali by ste zájsť do kina? (Recenzia)
Zdroj: Disney/Pixar

Naskytá sa nám tak pohľad na problémy, s ktorými si musí poradiť Elastina (naháňačka na motorkách či helikoptére, záchrana vlaku a špionáž) a na problémy Pána Úžasného, ako napríklad domáca úloha z matematiky, problémy s dcériným priateľom či neustále pribúdajúce superschopnosti malého Jack-Jacka.

Pohľad na superhrdinu neschopného vyriešiť každodenné rodičovské problémy je skutočne vtipný. Stará sa o to hlavne malý Jack-Jack, ktorý žiari v každej scéne. Či už ide o novonabudnuté nadprirodzené sily alebo milé detské reakcie. 

Príbeh sa bližšie venuje aj postave Violet. Tá práve rieši vzťahové problémy s chlapcami, ktoré sú podané s humorom a nájde sa v nich snáď každý. Naopak, viac času by si zaslúžila postava Frozonea.

Čo sa týka technickej stránky, treba pochváliť najmä animáciu, ktorá sa oproti prvému filmu viditeľne zlepšila a posunula o neuveriteľný krok vpred. Všetko, čo na plátne vidíte, je prepracované do najmenších detailov, či už ide akčné sekvencie s naháňačkou na motorke, alebo obyčajný rukáv na tričku Pána Úžasného.

Zvuková stopa z predchádzajúcej časti zostala zachovaná, takže sa môžete tešiť na známy soundtrack.  

Všetko teda vyzerá presne tak, ako sme si to predstavovali, či nie? Bohužiaľ, druhá z možností je správna. Druhá Rodinka Úžasných sa tak veľmi nápadne chce podobať svojmu predchodcovi, až príde niečo, čo sme si neželali: sklamanie.

Rodinka úžasných 2 sa stane animákom roka, aj keď jej chýba srdce a za jednotkou zaostáva. Mali by ste zájsť do kina? (Recenzia)
Zdroj: Disney/Pixar

Musím sa priznať, že do kina som nešiel bez akýchkoľvek očakávaní, pretože už ako malý chlapec som dostal k narodeninám VHS kazetu, na ktorej svietil nápis Rodinka Úžasných. Príbeh som si zamiloval a keď som ho prednedávnom po dlhej dobe zhliadol opäť, na kvalite neubudlo ani o milimeter. 

Od Rodinky Úžasných 2 som tak čakal ak nie to isté, tak aspoň niečo podobne úžasné. Celý problém spočíva v tom, že príbeh, návrat k známym postavám a zvraty nedokázali ani trochu chytiť za srdce. Záporák bol viac-menej predvídateľný, a keď viete, že vašim hrdinom sa nič nemôže stať, automaticky sa o ich osud prestanete zaujímať. 

Jednotka oplývala vážnejšou, temnejšou a záhadnejšou atmosférou, vyváženou perfektne načasovaným humorom a nepredvídateľnými zvratmi. Dvojka je uvoľnenejšou verziou toho, na čo sme sa tak neskutočne dlho tešili, čo je obrovská škoda. Bird jednoducho nemal odvahu šliapnuť na plyn a doručiť nám to, o čom sme snívali.

Niečo, po čom by sme z kina odchádzali s otvorenými ústami a pokojne si počkali aj ďalších 14 rokov, len aby sme znovu mohli dostať takýto pocit.

Rodinka úžasných 2 sa stane animákom roka, aj keď jej chýba srdce a za jednotkou zaostáva. Mali by ste zájsť do kina? (Recenzia)
Zdroj: Disney/Pixar

Za všetko hovorí fakt, že animovaný kraťas od Pixaru s názvom Bao, ktorý sa premietal pred začiatkom filmu, ma emocionálne dokázal strhnúť omnoho viac než nasledujúcich 118 minút akcie, gagov a dobrodružstva. 

Rodinka Úžasných 2 má však oproti ostatným animákom z posledných rokov neuveriteľný náskok, a môžeme povedať, že ide o podarený sequel. Nezávislý divák a rodiny s deťmi budú odchádzať nadšení, fanúšik prvej časti mierne sklamaný.

Nanešťastie pre mňa, radím sa do druhej skupiny a mrzí ma, že moje hodnotenie nemôže byť vyššie, ako 8/10

Priemerné hodnotenie čitateľov
Tvoje hodnotenie
Aké hodnotenie by si dal ty?
0/10
Domov
Zdieľať
Diskusia