Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
20. júla 2018, 11:15
Čas čítania 0:00
Daniel Mikolášik

Malé súostrovie vedľa Austrálie by sa mohlo stať najmladšou krajinou sveta. Referendum má rozhodnúť o nezávislosti od Francúzska

ZAUJÍMAVOSTI
Uložiť Uložené

Nová Kaledónia sa chce úplne osamostatniť a taktiež získať členstvo v OSN.

Malé súostrovie v Pacifiku s názvom Nová Kaledónia patrilo dlhé roky pod mohutnú francúzsku koloniálnu ríšu a v súčasnosti je tento archipel lákavou turistickou destináciou s nádhernými plážami a prostredím ako z rozprávky. Krajina najnovšie žiada o nezávislosť od bývalých kolonizátorov prostredníctvom referenda, ktoré sa uskutoční v novembri, čím by sa mohla stať najmladším štátom sveta.

Územie objavil v druhej polovici 18. storočia moreplavec James Cook a približne 80 rokov neskôr ho anektovalo Francúzsko. Od roku 1999 je zámorskou správnou korporáciou sui generis tejto európskej veľmoci. Achipelág v Tichom Oceáne sa nachádza približne 1400 km východne od Austrálie a v súčasnosti tu žije približne 280-tisíc obyvateľov.

Vďaka bohatým zásobám niklu a čarokrásnemu prostrediu, čo značne ovplyvňuje cestovný ruch, sa územie dokázalo takmer úplne osamostatniť. Nielenže chce krajina dosiahnuť medzinárodne uznanie zvrchovanosti, no taktiež má v pláne získať prípadné členstvo v OSN.

Obyvatelia síce majú francúzske občianstvo, no to sa v novembri môže úplne zmeniť. Najnovšie zistenia však potvrdzujú, že to tak pravdepodobne aj zostane. Výsledky prieskumu I-Scope Institute for Caledonia totiž poukazujú na to, že viac ako polovica ľudí, konkrétne 54,2 %, si nepraje samostatnosť Novej Kaledónie. Získať nezávislosť chce zatiaľ len 24,4 % populácie súostrovia. Všetko sa tak bude očividne odvíjať od zvyšných obyvateľov, ktorí sú ešte stále nerozhodní vo svojej voľbe.

Malé súostrovie vedľa Austrálie by sa mohlo stať najmladšou krajinou sveta. Referendum má rozhodnúť o nezávislosti od Francúzska
Zdroj: Mapsland
Domov
Zdieľať
Diskusia