Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
16. júla 2018, 12:41
Čas čítania 0:00
Adam Novosad

Poliak čoskoro oslepne, ale predtým chcel vidieť Jadranské more. Nemal peniaze, tak sadol na bicykel a prešiel stovky kilometrov

ZAUJÍMAVOSTI CHORVÁTSKO MORE POĽSKO
Uložiť Uložené

Vytrvalosť Poliaka Marcina by sme mu mohli mnohí závidieť.

Marcin Žarniecki je neuveriteľný muž. Aj keď sa narodil predčasne a musel zostať ležať v inkubátore, čoho následkom bola v dospelosti retinopatia, vo svojom živote si plní sny. Retinopatia je ochorenie sietnice, pri ktorom sa poškodia cievy smerujúce do sietnice a v dospelosti preto ľudia často zostávajú nadobro nevidiaci. Aj Marcinovi lekári povedali, že slepota príde už čoskoro.

Odjakživa mal problémy so zrakom a v súčasnosti si so sebou všade nosí kameru, aby pomocou jej priblíženia mohol pozorovať svet, pretože bez nej vidí len obrysy. Marcin tvrdí, že lekári mu v detstve nijak nepomohli a nesprávnou liečbou mu diagnózu len zhoršili. Dnes žije z invalidného dôchodku vo výške približne 145 eur, takže si nemôže dovoliť nič navyše, ale pred trvalou slepotou mal na srdci jedno veľké prianie. Chcel vidieť Jadranské more.

Na chorvátske more aj pamiatky sa často díval prostredníctvom videí na Youtube, avšak nemal peniaze na to, aby si mohol svoj sen splniť. Po diagnóze blížiacej sa slepoty preto sadol na svoj obľúbený bicykel a aj napriek obrovskému zrakovému hendikepu sa zaprisahal, že do Chorvátska dorazí. Na svojej ceste prešiel stovky kilometrov najmä po vedľajších cestách, pretože na hlavných by kvôli zraku mohol spôsobiť nehodu, a šťastie sa naňho usmialo úplnou náhodou na stanici v Záhrebe.

Všimol si ho tam jeden Poliak, ktorý sa vracal z návštevy rodiny v Chorvátsku, a tak ho vďaka poľskej vlajke na bicykli oslovil. Marcin mu radostne vysvetlil o čo sa pokúša. V mape zistil, že najrýchlejšie by sa k moru mohol dostať pri meste Novi Vinodolski a aj keď chcel vidieť aj Plitvické jazerá, nemal dostatok peňazí. V tej chvíli mal vo vrecku len 50 eur, čo bol jeho rozpočet na celý zostatok výletu.

Odporúčané
Súkromný wellness a bazén ako u hollywoodskych hviezd. Sleduj dokonalý dom v borovicovom lese neďaleko Varšavy Súkromný wellness a bazén ako u hollywoodskych hviezd. Sleduj dokonalý dom v borovicovom lese neďaleko Varšavy 23. februára 2024, 15:30

Poliak pomocou svojej sestry zverejnil príbeh Marcina na Facebooku, zaplatili mu hostel v Záhrebe a pomocou novín Index.hr napokon jeho sen zrealizovali. Po článku sa začali ozývať Chorváti z celej krajiny, pretože chceli Marcinovi pomôcť. Ponúkali mu bezplatné výlety, jedlo či ubytovanie a Marcin onedlho cestoval po diaľnici smerom k moru.

Reportér z Indexu natočil roztomilý prvý kontakt s morom, do ktorého Marcin skočil oblečený bez akéhokoľvek zaváhania. Pokúsil sa ho ochutnať a pomocou kamery si približoval pláž, aby si more vychutnal naplno. Nevedel však, že vďaka štedrým Chorvátom ho čakal týždeň plný spoznávania. Mal na pláne cestu do Zadaru, Splitu a neskôr aj prekvapenie v podobe Dubrovnika, o ktorom si vždy myslel, že je príliš ďaleko.

Domov
Zdieľať
Diskusia