Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
11. júla 2018, 11:20
Čas čítania 0:00
Sona O.

Z novej rozhľadne dovidíš až na rakúske Alpy či Moravu. Vyrastie neďaleko Pezinku

ZAUJÍMAVOSTI BRATISLAVA PRÍRODA SLOVENSKO TURISTIKA
Uložiť Uložené

Rozhľadňu postavia na ôsmom najvyššom vrchu Malých Karpát Veľká Homola.

Ak si niekedy chodil na turistiku do okolia Pezinka, určite si si spomínaš na nestabilnú, rozkývanú rozhľadňu, ktorú minulý rok odstránili pre zlý technický stav. Mala výšku až 20 metrov a pri dobrom počasí si sa mohol kochať výhľadom na Rakúske Alpy. Okrem toho poskytovala nádherný pohľad na panorámu Malých Karpát, Podunajskú nížinu, Biele Karpaty, Považský Inovec Tribeč, Strážovské vrchy, Vtáčnik, Veľkú Fatru, Pohronský Inovec či Chřiby na Morave.

Veľká Homola je vrch s výškou 709 metrov a leží neďaleko Modry a Pezinka. Turistické rozhľadne tu majú pritom bohatú históriu, prvá bola postavená v roku 1894

Mnohých určite mrzelo, že mesto po 15 rokoch demontovalo poslednú rozhľadňu na vrchole, no už v októbri sa môžu tešiť na novú náhradu. Zhotoviteľom stavby je Zik­ku­rat s.r.o, Bres­to­vany. Celkové náklady by mali byť 119 673,80 €. Bude o jeden meter vyššia ako predtým a bude teda merať 21 metrov

Z novej rozhľadne dovidíš až na rakúske Alpy či Moravu. Vyrastie neďaleko Pezinku
Zdroj: BSK

Nová budova sa bude vo veľkom podobať tej starej. Pôjde o jednoduchú stavbu z dreva a oceľových styčníkov. 

Na homoľksú rozhľadňu prispeje aj mesto Bratislava čiastkou 58 640,16 €  a Modra s Pezinkom zaplatia rovnako po 30 516,82 €. „Mesto Modra financovalo zhotovenie projektovej dokumentácie a bude financovať aj úpravu okolia rozhľadne a výrobu a osadenie mobilaru. Pre úpravu okolia budú použité aj financie z verejnej zbierky. Na transparentnom účte verejnej zbierky je ku dnešnému dňu suma 2 699,18 €. Projektová dokumentácia pre stavebné povolenie a realizačný projekt stáli 13 050,00 €," povedal Juraj Petrakovič pre SME.

V okolí rozhľadne vyrastie aj nový altánok, lavičky a ohnisko. 

Domov
Zdieľať
Diskusia