Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
16. júna 2018, 16:39
Čas čítania 0:00
Viktor Kniš

Na Slovensku sa chystá veľké obmedzenie zverejňovania dronových záberov. Sťažuje sa aj Sajfa

ZAUJÍMAVOSTI
Uložiť Uložené

Europoslanci sa rozhodli vášnivým dronistom skomplikovať život.

Drony sú definíciou toho, čo technológie v dnešnej dobe dokážu a každý jeden posun v tejto oblasti vnímame ako odraz dostupných možností. Aj napriek výrazne narastajúcemu množstvu majiteľov lietajúce kamery stále bojujú s problémami týkajúcimi sa legislatívy. Všeobecné pravidlá doteraz využívanie dronov pre komerčné lietanie nezakazovali a používatelia sa tak nedopúšťali žiadného protiprávneho konania.

Výrazným problémom však bola nejednotnosť pravidiel v jednotlivých členských štátoch EÚ, čo sa teraz rozhodol Európsky parlament vyriešiť novelou zásad bezpečnosti civilného letectva so samostatnou časťou určenou pre prevádzku komerčných dronov.

Po novom by mali byť všetky drony vybavené antikolíznym systémom, ktorý zabráni styku s predmetom vo vzduchu či človekom na zemi. O nových pravidách rozpráva v najnovšom vlogu aj vášnivý dronista Sajfa, ktorý často svoje videá dopĺňa o vkusné ilustračné zábery z vtáčej perspektívy.

Moderátor a youtuber hovorí aj o novinkách, ktoré by sa mali týkať nelegálneho snímania strategických objektov a firiem. Všetky svoje zábery budú musieť majitelia poslať na "odtajnenie" na topografický ústav v Banskej Bystrici. Inštitúcia následne záznam z dronu overí v maximálnej dĺžke dvoch týždňov a rozhodne, či je uverejnenie v súlade so zákonom. Zatiaľ nevieme, ako bude fungovať overovanie v praxi, no určite sa veľmi radi necháme prekvapiť. A čo si o tomto nápade so zmenou legislatívy myslíš ty?

Sajfov najnovší vlog, v ktorom hovorí o novej legislatíve.

Domov
Zdieľať
Diskusia