Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
12. júna 2018, 1:51
Čas čítania 0:00
Dušan Šutarík

Kritici hovoria o horore Hereditary ako o najlepšej žánrovke roka a nástupcovi Osvietenia či Exorcistu. Súhlasia s nimi však aj diváci?

FILMY A SERIÁLY HEREDITARY
Uložiť Uložené

Kritici sú nadšení a hovoria o výnimočnom diele. Diváci však s nimi často nie sú na jednej vlne. Platí to aj v prípade Hereditary?

Pre mnohých divákov je už teraz hororom roka výborné Tiché miesto od Johna Krasinskiho. Rok však stále neskončil a ešte je tu viacero kandidátov, ktorí by si pomyselnú korunu radi uzurpovali.

Medzi tých najvýraznejších nepochybne patrí horor Hereditary (alebo Prekliate dedičstvo). Ten dorazí do našich kín budúci mesiac a žánroví fanúšikovia ho vyzerajú s veľkými nádejami.

Od svojej premiéry na festivale Sundance totiž zbiera nadšené kritické ohlasy. Navyše za ním stojí štúdio A24, zodpovedné za kvalitné artovo ladené žánrovky, ako Čarodejnica, It Comes at Night či The Killing of a Sacred Deer. Za veľkou mlákou už okrem kritikov videli film aj radoví diváci. Zhodli sa s nimi?

Kritici hovoria o horore Hereditary ako o najlepšej žánrovke roka a nástupcovi Osvietenia či Exorcistu. Súhlasia s nimi však aj diváci?
Zdroj: A24

Ako sme spomenuli, kritici sú spokojní. Viac než spokojní. Na Rotten Tomatoes má snímka 92% s priemerným ratingom 8.3. Na Metacriticu svieti famóznych 87%. Barry Hertz napísal, že Hereditary je jednoznačne dielom autora s jasnou víziou, v ktorej „ani jeden záber nie je zbytočný.“

Pochválil tiež zvuk a celkovú technickú kvalitu. Adam Graham napísal: „Hereditary je desivý thriller, ktorý vás prikvačí k sedačke a paralyzuje strachom.“ Richard Lawson poznamenal, že ide o „desivý pohľad na to, akých démonov môžeme zdediť po svojich rodičoch.“

Hugh Armitage divákom doporučil, aby ignorovali lákavo znejúce výkriky, že je film lepší než Exorcista. Dielo Ariho Astera totiž podľa neho podobné nálepky nepotrebuje. „Hereditary dokáže obstáť sám o sebe a rozhodne dostojí vysokým očakávaniam.

 

Gaspar Zimerman napísal, že film je skôr vypätá rodinná dráma. „Dráma odohrávajúca v zlovestnom prostredí, budovaná znepokojivými detailami, ktoré vrcholia v ohromnom finále.

Kritici hovoria o horore Hereditary ako o najlepšej žánrovke roka a nástupcovi Osvietenia či Exorcistu. Súhlasia s nimi však aj diváci?
Zdroj: A24

Sherilyn Connelly snímku označila za „jeden z najhrozivejších hororov posledných rokov.“ Justin Chang povedal, že nás v kine čaká „devastujúci portrét americkej rodiny v rýchlom a neodvrátiteľnom rozklade.“

 

Brian Truitt napísal, že ide o tak znepokojivý zážitok, že sa po ňom nebudete cítiť fyzicky dobre a možno aj pre istotu navštívite najbližší kostol. Laura Clifford označila film ako "masterpiece." „Znepokojivé od prvého záberu až po doslova pekelné rozuzlenie,“ dodala.

Ohromnú chválu zbiera aj Toni Collette, ktorá si podľa viacerých ohlasov zaslúži minimálne nomináciu na Oscara. Cary Darling Hereditary prirovnal k filmom, ako The Babadook, It Follows, A Quiet Place a It Comes at Night. „Strach neplynie z toho, čo vidíte, ale z toho, čo si myslíte, že vidíte,“ zhodnotil.

Ty Burr prorokuje, že sa Asterov film stane klasikou a bude sa radiť po bok takých diel, ako The Shining, Exorcista a Rosemary's Baby. Dodal, že Hereditary je natočený presne v podobne pomalom štýle a stavia skôr na atmosfére a postavách.

Aj ostatní kritici hovoria o výnimočnej žánrovke. Má skrátka ísť o inteligentne, pomaly odrozprávanú a precíznu temnú víziu. Spomenuli sme však, že film už videli aj americkí diváci. Ako sa k Hereditary stavajú oni?

Na Rotten Tomatoes mala snímka krátko po premiére 76%, čo nebolo zlé skóre. Ako sa však následne ukázalo, hodnotenie postupne začalo klesať. Teraz sa pohybuje na 60 percentách a zrejme pôjde ešte nižšie. Diváci filmu prostredníctvom CinemaScore udelili známku D+, čo rozhodne nie je príliš pozitívne hodnotenie.

Je teda viac než pravdepodobné, že sa opäť dostaví "efekt Čarodejnice," teda, že snímku si užijú skôr milovníci nezávislých a artovejšie ladených diel, zatiaľ čo tí, čo čakajú ľakačky, sa budú nudiť.

Medzi diváckymi reakciami už teraz môžete nájsť výroky o „najhoršom horore roka,“ či dokonca „najhoršom horore všetkých čias.“ Nespokojní diváci Hereditary označujú ako „nepochopiteľný, hlúpy, pomalý a nestrašidelný.“

Dodali tiež, že po závere sa väčšina divákov smiala. Objavujú sa však aj opačné názory, a tie dávajú za pravdu kritikom. Tvrdia, že Hereditary je skrátka náročnejšie dielo a treba pri ňom aj premýšľať a dávať pozor na detaily.

Pripomína vám to niečo? No áno, presne rovnaká pesnička sa pospevovala pri premiére Čarodejnice od Roberta Eggersa a It Comes at Night od Treya Edwarda Shultsa. Zdá sa teda, že hardcore popcornoví diváci zrejme dielo Ariho Astera neocenia.

Keďže však osobne považujem Čarodejnicu za jeden z najlepších hororov posledných rokov a It Comes at Night za výrazne nadpriemernú žánrovku, na Hereditary vyrazím medzi prvými. Čo vy? Na Slovensku sa filmu dočkáme 19. júla (červenec) 2018.

 

Domov
Zdieľať
Diskusia