Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Obsah vznikol v spolupráci so Slovakia Chips.
26. mája 2018, 9:30
Čas čítania 0:00
Matúš Majer

Za hokejové majstrovstvá neváhali Slováci dať vyše 1 000 €. V Kodani prezradili, prečo neostali v obývačke alebo krčme

ZAUJÍMAVOSTI DÁNSKO HOKEJ SLOVENSKO
Uložiť Uložené

Výlet na hokej by totiž pokojne mohol byť aj luxusnou dovolenkou.

Okolie dánskej Royal arény sa počas májových dní premenilo na farebnú dúhu. Nespôsobil ju však žiadny atmosférický úkaz, ale záplava hokejových dresov, v ktorých fanúšikovia navštevovali zápasy hokejových majstrovstiev sveta. Nechýbali medzi nimi ani Slováci v bielo-modro-červenom.

"Slovenskoo, Slovensko, heja, heja Slovenskoo" sa bilo o pozornosť so susedným: "Češi, Češi." Podpichovačky, hektolitre piva a dobrá nálada sprevádzali oba tábory. Na úvodný zápas pricestovali tisícky priaznivcov z oboch krajín. Do kariet im zahralo hneď viacero faktorov. Hneď na úvod turnaja si to totiž Slovenko rozdalo práve s Čechmi.

A navyše, bol víkend. "Prišli by sme aj cez týždeň, ale takto nám to padlo vhod. Aspoň si nikto z nás nemusel brať dovolenku. Fandenie doma je trocha iné, lebo sedíte v obývačke alebo v miestnom podniku, načapujete si slovenské pivo a k tomu zajedáte slanými Slovakia Chips. Tieto tradičné rituály mi tu chýbali, ale na druhej strane, tejto autentickej atmosfére sa nič nevyrovná," zhodnotil Košičan Vlado.

Za hokejové majstrovstvá neváhali Slováci dať vyše 1 000 €. V Kodani prezradili, prečo neostali v obývačke alebo krčme
Zdroj: TASR - Michal Svítok

Cestu do Kodane si s kamarátmi naplánovali mesiace vopred. Navštívili nielen hokej, ale aj miestne kodanské futbalové derby. "Išli sme autom vyše 15 hodín. Napriek únave a dlhej ceste to stálo za to. Boli sme aj vlani v Kolíne. Hokej milujeme. Navyše sme počuli, že Dánky sú pekné baby, tak sme to museli overiť," skonštatoval Vlado s úsmevom.

Odložiť si stovky eur na cestu a pobyt v Kodani neváhali ani ďalšie hromady slovenských fanúšikov. Počas prvého zápasu ich bolo okolo päťtisíc, na ostatných sa vždy zjavilo aspoň zopár stoviek.

Najväčšíu radosť z toho mal samozrejme hokejový tím: „Bol som prekvapený, koľko Slovákov nás prišlo podporiť. Boli skvelí, v každom zápase nás držali. Ľudia prišli vždy dobre naladení, povzbudzovali nás. Nie ako internetoví hejteri. Sami vidíme, čo sa deje na Slovensku. Poctivým ľuďom sa nežije ľahko. Hokej má však takú silu, že vie národ spojiť.“ povedal tréner brankárov Ján Lašák a zároveň jedna z tvárí limitovanej edície Slovakia Chips so slovenskými hokejistami.

Za hokejové majstrovstvá neváhali Slováci dať vyše 1 000 €. V Kodani prezradili, prečo neostali v obývačke alebo krčme
Zdroj: TASR - Michal Svítok

Majster sveta z Göteborgu zažil časy, kedy slovenský hokej vládol svetu. Teraz sa z funkcionárskej pozície snaží, aby sme sa znovu prihlásili o medailovú pozíciu. Sila a podpora fanúšikov mu k tomu pomáhajú.

Slovenskí fanúšikovia si s hrdosťou zápas čo zápas obliekali slovenský dres, počas šampionátu zabúdajú na klubovú príslušnosť a vyjadrujú si vzájomnú spolupatričnosť. Vďaka kvalitnej príprave sú vyzdobení dresmi, šálmi, čiapkami a inými doplnkami. Myslia aj na tradície, mnohí majú nielen dresy terajších reprezentantov, ale aj legiend ako Šatan, Pálffy a samozrejme Bondra.

 

"Mať na sebe hokejový dres a byť priamo na zápase je pocit, ktorý sa nedá vyčísliť. Päť dní v Kodani s letenkou, ubytovaním a bežnými nákladmi ma vyšli do tisíc eur, ale zážitky, ktoré som tu nazbieral, mi zostanú na celý život. Špeciálne momenty z fan zóny. Hokejoví fanúšikovia sú iní ako futbaloví. Tu nehrozia konflikty. Naopak. V telefóne mám množstvo fotiek so švédskymi či ruskými priaznivcami. Vôbec pritom nevadí, že si niekedy nerozumieme. Dobrá nálada a láska k športu nás spája," vysvetlil Edo z Bratislavy.

Za hokejové majstrovstvá neváhali Slováci dať vyše 1 000 €. V Kodani prezradili, prečo neostali v obývačke alebo krčme
Zdroj: TASR - Michal Svítok

Od organizátorov si nechal pomaľovať tvár, na hlavu nasadil klobúk a s hlasitým pokrikom sa vybral na štadión po neopakovateľný športový zážitok, rovnako ako tisíce ďalších Slovákov, ktorí navštívili majstrovstvá sveta v hokeji. Inak tomu nebude ani budúci rok, keď sa budú konať priamo u nás, na Slovensku, čo bude pre väčšinu domácich srdcovou záležitosťou.  A my budeme pritom.

Domov
Zdieľať
Diskusia