Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
21. mája 2018, 10:44
Čas čítania 0:00
Matúš Majer

Ako vyzerajú Miloš, Jarmila či Ladislav? Pýtali sme sa Slovákov, akých ľudí im evokujú čoraz menej populárnejšie mená

ZAUJÍMAVOSTI SLOVENSKO
Uložiť Uložené

Niektoré mená sú čoraz menej populárne, pozreli sme sa na to, prečo sa Slovákom nepáčia.

Rovnako ako módne kúsky, memes alebo slangové slovíčka, aj mená ľudí vchádzajú a vychádzajú z trendov. Nie je žiadnym tajomstvom, že mená ako Jakub, Samuel, Nina či Sofia sú dnes na vrchole rebríčka popularity, pričom sa so starými klasikami ako František, Ján, Elena či Ľudmila už dnes tak často nestretneš. Pritom je celkom možné, že sme práve trafili meno tvojho dedka či babičky. Ty sa tak však voláš omnoho menej pravdepodobne, dnes sú tieto mená totiž zriedkavejšie.

Jasné, hromada z nich pôsobí staromódne a priamo vo svojom mene skrývajú nejaký životný názor (napr. Bohumil), no vymiznutie ostatných je akousi verejnou záhadou. Do kurzu sa však postupne späť vracajú staršie mená ako Sára či Rebeka, rozhodli sme sa preto desiatich mladých ľudí opýtať, akého človeka im dané staršie meno evokuje a či by ho zvážili ako vhodné pre svoje dieťa.

Bohužiaľ, žiadna správa o obľúbených menách spred tridsať a viac rokov neexistuje, museli sme tak vyberať na základe dohody, kompromisov a toho, aké mená osobne vnímame ako populárne. Výber najzaujímavejších odpovedí od desiatich mladých Slovákov a Sloveniek nájdeš nižšie.

Ako vyzerajú Miloš, Jarmila či Ladislav? Pýtali sme sa Slovákov, akých ľudí im evokujú čoraz menej populárnejšie mená
Zdroj: unsplash.com

Miloš

"Miloša si predstavím ako starého, koktavého a hlavne zle oholeného, čudného človeka. Pracuje na nejakom asociálnom mieste, na železnici napríklad (smiech). Nemá rušný život, taký nemastný-neslaný. Nechcel by som sa s ním baviť a svoje dieťa by som tak určite nenazval." - Martin (20)

Odporúčané
Neďaleko Slovenska vystúpi Travis Scott či Nicki Minaj. Na ktoré koncerty a festivaly sa oplatí ísť toto leto? (PREHĽAD) Neďaleko Slovenska vystúpi Travis Scott či Nicki Minaj. Na ktoré koncerty a festivaly sa oplatí ísť toto leto? (PREHĽAD) 16. apríla 2024, 12:30

"Mám známeho, ktorý je celkom príťažlivým Milošom, no skúsim sa odosobniť. Skrátka čudný človek v malom byte, postarší. Môže byť aj vtipný, no vždy skončí vo friendzone, pretože sa jednoducho nevie rozprávať s ľuďmi." - Michaela (25)

Ján

"Tak to je klasické stredoslovenské meno, nie? V dedine, kde máme chatu, je veľa Jánov a všetci sú takí, že deň začínajú s poldeci z miestnej krčmy. Takže Ján je pre mňa nezamestnaný a taký tradičný Slovák. Že má salaš, maštaľ, traktor a tým si žije. Asi má ženu. Ale nie extra príťažlivú." - Naty (17)

"Bože. Starý. Tlstý. Má rád pivo. To je asi celé. Je verný svojej manželke. Nepatrí práve do tej najpríjmovejšej skupiny. Ešteže žiadneho Jána veľmi nepoznám." - Martin (20)

Ako vyzerajú Miloš, Jarmila či Ladislav? Pýtali sme sa Slovákov, akých ľudí im evokujú čoraz menej populárnejšie mená
Zdroj: unsplash.com

Ladislav

"Tak Ladislav je veľmi starý, fakt veľmi starý. Má asexuálne priesvitné okuliare s hrubým rámom, polopriesvitnú svetlú košeľu, z ktorej mu vykúkajú odporné šedé chlpy. A také má aj vlasy, ibaźe mastné. Žije sám a je rozvedený a má deti. Alebo aj nemá, no nežijú s ním. Nemá priateľov, najmä preto, že smrdí potom. - Martin (20)

"Hmm, tak Ladislav mi príde ako nejaký ufúľaný dedo, no Lacko môže byť aj meno nejakého mladého dieťaťa. Ja by som ho tak nenazvala, no nejaká staromódnejšia rodina s tým nemusí mať problém, veď je to celkom milé meno. Každopádne späť k dedkovi, veľmi jednoduchý človek, predstavujem si ako otravného páchnuceho a perverzného deda (smiech)Nezávidím jeho vnučkám. - Paulína (17)

Ivan

"Ak by som si mal predstaviť Ivana, určite by to bol nejaký ukrajinský prisťahovalec žijúci niekde v Michalovciach. Vodka, Lada a takéto veci. Asi pašuje cigarety na Ukrajinu. Alebo alkohol. Alebo naftu ešte. Nevľúdny dedo s cigaretou v papuli, v otrasnom tielku." - Filip (27)

Odporúčané
ALLEGRO SPUSTILO OBROVSKÝ VÝPREDAJ: Využi zľavy až 40 % a ušetri na elektronike či veciach do domácnosti ALLEGRO SPUSTILO OBROVSKÝ VÝPREDAJ: Využi zľavy až 40 % a ušetri na elektronike či veciach do domácnosti 10. apríla 2024, 17:00

"Viem, že si veľa ľudí predstaví Ivana ako nejakého opitého hlupáka z Podbrezovej, podľa mňa je to však celkom akčný muž. Má rád vzrušenie, šport, akčné veci. Ženu si ale nevie udržať. Jeho súčasná frajerka ho určite podváža s jedným z tých mužov, čo si sa pýtal predtým (smiech). - Sofia (19)

Ako vyzerajú Miloš, Jarmila či Ladislav? Pýtali sme sa Slovákov, akých ľudí im evokujú čoraz menej populárnejšie mená
Zdroj: unsplash.com

Eva

"Evu každý chce. Ale partnerov si vyberá, idélne bohatých, ale nie je zlatokopka. V sexe veľmi dravá, ale vie sa správať na úrovni. Je už staršia, má vilu pri jazere, no stále veľmi príťažlivá. Asi tak." - Martin (20)

"Určite vysokoškoláčka, má dobre známky, no žiadna bifľa. Celkom pekná, vyjde si do mesta, šikovná a zrejme z východu Slovenska. Tmavé vlasy, sivé oči, červené pery." - Michaela (25)

Anna

"Anna by mohla mať tak 25 rokov. Je menej atraktívna, málo extrovertná, ale predsa kamarátska. No akoby v sebe nemala ducha alebo energiu, nič k nej ľudí nepriťahuje, skrátka je tam. Tým to končí. Svoje deti by som tak nikdy nepomenoval." - Daniel (24)

"Táto bude blondína. Na rozdiel od Evy má omnoho menej kamarátov, je milá. Miluje zelenú farbu a extrémne hrotí školu. Je uzavretá, milá, nemá veľa kamarátov a vždy ju štve, že je v piatok večer doma. Chcela by ísť piť, ale nemá s kým." - Michaela (25)

Ako vyzerajú Miloš, Jarmila či Ladislav? Pýtali sme sa Slovákov, akých ľudí im evokujú čoraz menej populárnejšie mená
Zdroj: unsplash.com

Helena

"Tak toto je úplne otrasné meno. Takto sa volajú staré nepríjemné gazdiné. Nosia také tie dedinské ružové šaty/zástery na ramienkach s kvetami a šatku na hlave. Spálená pokožka, skrátka drsná žena, čo v sebe nemá lásku. Nikoho nemá rada a svojho úbohého muža nonstop tyranizuje." - Michaela (25)

Odporúčané
Peter je výťahový technik aj hviezda TikToku: Výťahy padajú len v amerických filmoch, mesačne si viem zarobiť aj 2 000 eur Peter je výťahový technik aj hviezda TikToku: Výťahy padajú len v amerických filmoch, mesačne si viem zarobiť aj 2 000 eur 7. apríla 2024, 12:30

"Hela je moja príbuzná, nejaká prateta z ôsmeho kolena alebo také niečo. Každopádne je extrémne milá, pečie top koláče, takže Heleny vnímam takto. Milé tmavovlasé ženy držiace krok s dobou. Už dávno majú vnúčatá, no stále sa cítia mlado a zvládnu aj výlet do hory zbierať hríby." - Sofia (19)

Jarmila

"Taká babička, ale veľmi roztomilá a zlatá. Tmavé vlasy, široký úsmev a ženská nežnosť. Dvetisíc vnúčat, ktoré ju stále navštevujú, keďže skvelo pečie. Jarmilku si predstavujem ako také slniečko, tešíš sa na ňu. Určite sa na ňu teši aj deduško-gentleman cez ulicu, ktorý po nej neustále pokukuje." - Michaela (25)

"Celkom zachovaná štyridsiatnička, podľa mňa. Určite vydatá, snaživá matka, taká s bezhraničnou trpezlivosťou, čo deťom všetko dovolí, no zároveň si zachová chladnú hlavu v stresových situáciách. Miluje kúpele, wellnesy, opaľovanie sa na gréckej pláži. Najmä ak je ubytovaná v päťhviezdičkovom hoteli." - Andrej (22)

Ako vyzerajú Miloš, Jarmila či Ladislav? Pýtali sme sa Slovákov, akých ľudí im evokujú čoraz menej populárnejšie mená
Zdroj: unsplash.com
Domov
Zdieľať
Diskusia