Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
O tvoje oči sa dnes postaralo očné centrum Excimer.
21. mája 2018, 21:12
Čas čítania 0:00
Matúš Majer

Trénovať sa dajú aj oči, nielen svaly. Venuj svojmu zraku pár sekúnd denne a vyhni sa nepríjemným ochoreniam

ZAUJÍMAVOSTI
Uložiť Uložené

Obetuješ radšej očiam pár sekúnd denne alebo sa budeš potýkať s očnými ochoreniami po zvyšok života?

Možno aj ty venuješ obrovské množstvo času a námahy trénovaniu vlastných svalov, pričom ani len netušíš, že vieš poriadne zamakať aj na svojich očiach. Náš zrak nám pritom dodáva až 80 % všetkých informácií, aj napriek tomu sa oň drvivá väčšina z nás nestará dostatočne.

Ak chceš predísť nepríjemnostiam v budúcnosti, mal by si svoje oči trénovať a starať sa o ne. V spolupráci s očným laserovým centrom Excimer sme ti prichystali niekoľko tipov a trikov ako na vec.

Trénovať sa dajú aj oči, nielen svaly. Venuj svojmu zraku pár sekúnd denne a vyhni sa nepríjemným ochoreniam
Zdroj: unsplash.com
 

Žmurkaj a pozeraj do diaľky

Predná časť oka sa nazýva rohovka a je zvlhčovaná a vyživovaná slzami. Aby bolo oko správne vyživované, mal by si žmurknúť každých 3-5 sekúnd, no často tento komfort svojim očiam nedoprajeme. Pokiaľ sme veľmi sústredení, môže sa nám veľmi ľahko stať, že nežmurkneme aj desiatky sekúnd – napríklad keď čítame, pracujeme na počítači alebo sme zahľadení do smartfónu.

Výsledkom tejto nedostatočnej distribúcie sĺz sú suché a unavené oči. Aby si tomu predišiel, skús si cielene uvedomovať potrebu žmurkania, pripomínať ti to môže napríklad papierik s nápisom Žmurkaj! nalepený na tvojom monitore. Vhodným doplnkom sú aj umelé slzy, ktoré dnes môžeš kúpiť v každej lekárni.

Tvoje oči sú v pokojnej polohe, keď sa pozerajú do diaľky. Tak ich stvorila matka príroda. Zaostrovať na blízke objekty je pre oči zaťažujúce, no bohužiaľ v dnešnej dobe súčasťou väčšiny zamestnaní. A nielen to, do blízka sa pozeráš už od malička, ale najmä odo dňa keď si ako prváčik zasadol do školských lavíc. Písanie, čítanie, práca s počítačom, to všetko naše oči unavuje.

Vieš im však pomôcť. Každých 20 minút sa na niekoľko sekúnd pozri z okna, len tak, do diaľky, aspoň na 20 sekúnd. Nájdi ten najvzdialenejší bod, na aký len dovidíš. Ideálne ak je vzdialený aspoň 20 metrov. Ľahko si to zapamätáš ako pravidlo 20-20-20. Zapojiť môžeš aj takzvané preostrovanie. Zahľadíš sa na prst pred sebou a potom zaostríš na objekt vzdialený zopár metrov.

Trénovať sa dajú aj oči, nielen svaly. Venuj svojmu zraku pár sekúnd denne a vyhni sa nepríjemným ochoreniam
Zdroj: unsplash.com

Vzduch a svetlo

Pobyt v klimatizovaných či zafajčených priestoroch očiam rozhodne neprospieva. Nedostatočné okysličenie však na svedomí zvyknú mávať tiež napríklad sedavé zamestnanie, nedostatok pohybu alebo celkovo život v rušnom meste. Raz za čas sa tak ponaťahuj a vyjdi si na čerstvý vzduch. Prečistíš si hlavu a tvoje oči prežijú ohromné uvoľnenie.

Nie je to len o vzduchu, prirodzené denné svetlo je dôležité pre správne videnie, zdravý zrak a celé telo. Na večer si preto aktivuj vo svojom smartfóne, tablete či notebooku takzvaný nočný režim, ktorý vypne takzvané modré svetlo, ktoré oči unavuje. Každé moderné zariadenie by túto možnosť malo mať zabudovanú už od výrobcu a ak to ale nie je tvoj prípad, nezúfaj, stiahnuť si môžeš hneď niekoľko aplikácií, ktoré to dokážu. Ideálne je prispôsobiť zapínanie a vypínanie východu respektíve západu slnka, tvoje zariadenie sa automaticky prepne a ty si s ničím nemusíš robiť starosti.

No a samostatnou kapitolou je samozrejme stres. Očné bunky sa podobajú na tie vo zvyšku tela a je dobre známe, že úroveň stresu ovplyvňuje náš výkon. Tak prečo nie aj zrak? Pokiaľ tvoje oči prežívajú náročné chvíle na dennej báze, nesmieš zabúdať na to, že spotrebúvajú obrovské množstvá výživných látok.

Vitamíny, minerály a antioxidanty sú pre tvoj zrak nesmierne dôležité, rozhodne tak dávaj dobrý pozor na ich príjem. Výživné látky sa však dopĺňajú naozaj jednoducho. Surová zelenina a ovocie, špeciálne mrkva a pomaranče sú rozhodne pre oči pozitívum. Tvoje oči ocenia aj prísun luteínu, ktorý sa často ukrýva napríklad v zelenej listovej zelenine.

Trénovať sa dajú aj oči, nielen svaly. Venuj svojmu zraku pár sekúnd denne a vyhni sa nepríjemným ochoreniam
Zdroj: unsplash.com

Okuliare a šošovky verzus oči

Zrakové chyby sú dnes, bohužiaľ, čoraz bežnejšie. V niektorých častiach sveta dokonca až 90 % populácie trpí najbežnejšou očnou chybou, teda krátkozrakosťou. Ide najmä o veľké mestá vo východnej Ázii, ako sú Tokio či Šanghaj. Čo sa nás Európanov týka, tak sa v prípade krátkozrakosti hýbeme v rozmedzí 20 až 30 %, netreba však zabúdať ani na ďalekozrakosť či astigmatizmus.

Ak medzi nich patríš aj ty, tak máš to šťastie, že väčšinu očných chýb už nejaký čas vieme korigovať okuliarmi alebo kontaktnými šošovkami. Tie však prinášajú nielen nemalé finančné náklady, ale aj množstvo nepríjemných a často aj zdravie ohrozujúcich situácií.

Navyše, okuliare sú poriadne nepraktické a šošovky ti pri dlhodobom používaní môžu spôsobiť oveľa väčšie starosti. Ak ich už používaš, mal by si ich bezpodmienečne meniť každý deň. No i napriek tomu šošovky bránia vyživovaniu tvojej rohovky, následkom čoho ti do nej začnú prerastať cievy, ktoré tam v zdravom oku nemajú čo robiť. Ideálne je preto používať šošovky iba pri činnostiach, kedy sú vyslovene nevyhnutné, napríklad šport. Ak však rád plávaš, obzvlášť v bazéne ti šošovky vôbec neodporúčame.

Okrem okuliarov a kontaktných šošoviek sú však v hre aj laserové operácie. Pomocou moderných technológií vedia dnes lekári mnoho dioptrických chýb korigovať tak, že okuliare ani kontaktné šošovky už jednoducho nepotrebuješ.

Najčastejšie sa na takéto odstránenie dioptrií využíva excimerový laser. Vďaka viac ako tridsaťročnému vývoju sú tieto zákroky dnes maximálne bezpečné a navyše aj mimoriadne presné. Ich popularita je dnes taká veľká, že zákrok excimerovým laserom dnes patrí k najčastejším zákrokom na ľudskom tele vôbec.

Pri výbere centra, ktorému zveríš svoje oči, by si však mal byť opatrný, dôležité sú najmä skúsenosti a prístrojové vybavenie lekárov. Nemal by si podceňovať ani pravidelné návštevy svojho očného lekára a neboj sa spýtať na riešenie, aby okuliare a šošovky neobmedzovali tvoj život. Alebo sa informuj priamo v očnom laserovom centre Excimer.

Trénovať sa dajú aj oči, nielen svaly. Venuj svojmu zraku pár sekúnd denne a vyhni sa nepríjemným ochoreniam
Zdroj: unsplash.com

Domov
Zdieľať
Diskusia