Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
9. februára 2018, 0:32
Čas čítania 0:00
Dušan Šutarík

Prvé reakcie kritikov hovoria o Annihilation ako o inteligentnom a hlbokom sci-fi a budúcej žánrovej klasike

FILMY A SERIÁLY
Uložiť Uložené

Niektorí sa obávali, či Alex Garland natočí ďalší kvalitný film. Prví kritici v tom už majú jasno.

Snímka Annihilation je medzi fanúšikmi sci-fi nesmierne očakávaným filmom. Režisérsky za ním stojí Alex Garland, ktorý napísal aj scenár, a to podľa rovnomenného románu Jeffa VanderMeera. Na plátne budeme svedkami toho, ako sa špičková biologička (Natalie Portman) pridá k misii, ktorá má odkryť tajomstvo záhadnej oblasti známej ako Area X.

Podľa tých, čo knihu čítali, ide pri Annihilation o pomerne náročnú látku, takže sa s jej prevedením na plátno spájajú aj určité obavy. Vzhľadom na fakt, že časť distribučných práv má v rukách Netflix, vyvstalo podozrenie, či sa nezopakuje scenár s The Cloverfield Paradox.

Teda, že štúdio odpratalo nedostatočne kvalitný (hoci iste nie zlý, naša recenzia tu) film na Netflix, kde má väčšiu šancu zaujať.

Prvé reakcie kritikov hovoria o Annihilation ako o inteligentnom a hlbokom sci-fi a budúcej žánrovej klasike
Zdroj: Paramount Pictures

Na svete však už máme prvé kritiky a podľa nich sa zdá, že obavy boli neopodstatnené. Kate Erbland napísala, že nás v kine čaká „dokonalý mindfuck“. „Celý čas som si priala, aby film neskončil,“ dodala. „Nemýľte sa,“ vyhlásil Drew Taylor. Annihilation je nová sci-fi klasika. Brilantné, napínavé a provokatívne. Snímka má nielen príbehovú tenziu, ale aj veľkú metaforickú hĺbku. Zach Sharf poznamenal, že film vás „pohltí a vypľuje totálne vyčerpaných“.

Ben Pearson zhrnul svoje dojmy nasledovne: Annihilation je ten typ sci-fi, ktorý sme vždy chceli vidieť. Odvážny, provokatívny, mimoriadny, vizuálne oslňujúci. Nebol by som prekvapený, keby ho oslavovali ako majstrovské dielo.

Podľa Erika Davisa je Garlandove dielo príkladom inteligentného a premysleného sci-fi. Príbeh popísal ako nádherný, hoci znepokojivý a prezradil, že o samotnom závere sa bude ešte horlivo diskutovať. „Veľmi ma to zasiahlo,“ zakončil.

Prvé reakcie kritikov hovoria o Annihilation ako o inteligentnom a hlbokom sci-fi a budúcej žánrovej klasike
Zdroj: Paramount Pictures

Eric Eisenberg nazval Annihilation „absolútne fenomenálnym dielom“ s vynikajúcimi hereckými výkonmi a už teraz prezradil, že snímka sa objaví v jeho osobnej TOPke filmov za rok 2018. No, a Jenna Busch zopakovala všetky klady, ktoré už zazneli a dodala, že ešte bude trvať nejakú dobu, kým film poriadne strávi, ale už teraz ho má chuť vidieť znova.

Žeby sa nám tu naozaj urodila nová sci-fi klasika? Podľa reakcií to tak rozhodne vyzerá. Samozrejme, najlepšie bude príliš sa "nehajpovať" a urobiť si názor až v kinosále, resp. pri obrazovkách. Americká premiéra sa uskutoční 23. februára (únor) 2018, zvyšok sveta sa k snímke dostane prostredníctvom Netflixu o 17 dní neskôr.

Domov
Zdieľať
Diskusia