Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
23. januára 2018, 19:47
Čas čítania 0:00
Radka T.

Polárne safari na Antarktíde: Luxusné a mrazivé dobrodružstvo si dovolí len pár ľudí, stojí 80-tisíc eur

ZAUJÍMAVOSTI ANTARKTÍDA CESTOVANIE
Uložiť Uložené

Na Antarktíde môžu turisti navštíviť vedeckú základňu aj pozrieť sa na tučniaky.

Cestovanie je vzrušujúce, no nie každému napadne vyraziť až na ďalekú Antarktídu. No presne tam sa Robyn Woodhead rozhodla vytvoriť kupoly určené na ubytovanie zvedavých turistov. Dobrodružstvo si však ročne dovolí len pár desiatok ľudí. Projekt s názvom White Desert totiž poskytuje okrem neopakovateľného zážitku i veľký luxus. Pohybuje sa v sume desiatok tisíc eur.

Základ toho, prečo sa Robyn rozhodla vytvoriť možnosť ísť dovolenkovať na Antarktídu, pramení z jej zvedavosti. „Prečo môžu vidieť skutočnú Antarktídu len vedci a polárni prieskumníci? Tým sme mysleli hlavne vnútrozemie kontinentu. Vedeli sme síce, že tisíce ľudí sa na výletných lodiach priblížia k Antarktíde, no vnútrozemie je stále takmer nedotknuté,“ opísala Robyn prvotné myšlienky. Jej manžel si pritom studený kontinent zamiloval už dávnejšie a cestovanie i adrenalínové zážitky neboli cudzie ani Robyn.

Možnosť vydať sa na Antarktídu preto chceli manželia poskytnúť aj ďalším ľuďom, ale vo väčšom komforte. A tak vznikli akési kupoly, kde si môžu turisti užívať pohodlie či dobré jedlo. K dispozícii sú vyhrievané spálne, vlastná toaleta  i jedlá od špičkových šéfkuchárov. Tie pripravujú v Kapskom Meste, takže na Antarktídu sa dovážajú a odpad z nich vyváža naspäť do Afriky.

Odporúčané
Vodca zakázal fajčenie a v hlavnom meste povolil len biele a čisté autá. Jozef rozpráva o cestách po Turkménsku (Rozhovor) Vodca zakázal fajčenie a v hlavnom meste povolil len biele a čisté autá. Jozef rozpráva o cestách po Turkménsku (Rozhovor) 20. marca 2024, 14:30

Keď ľudia vyjdú z kupol, môžu si užívať fascinujúce prostredie alebo sa vydať pozorovať tučniaky. Od začiatku však bolo podmienkou, aby bol tábor určený len pre obmedzený počet klientov, dôraz sa kladie aj na ochranu životného prostredia. Samotné kupoly sú napríklad zásobované veternou a solárnou energiou. 

Na Antarktídu sa letí päť a pol hodiny z Kapského mesta. Južný pól je od tábora vzdialený sedem hodín letu dvojmotorovým letúňom. Za tučniakmi je potrebné letieť dve hodiny. Avšak sprievodcovia každý deň vymýšľajú aj množstvo iných exkurzií či aktivít, pričom môže ísť o relaxačné i adrenalínové. Záujemcovia sa môžu prejsť ľadovým tunelom, navštíviť vedeckú základňu či vyskúšať si technické lezenie. Ceny sú však pomerne vysoké, najnižšia sa pohybuje na úrovni 15-tisíc eur za jediný deň, dlhší výlet, čiže 8 nocí, vyjde záujemcu na 80-tisíc eur, pričom niektoré termíny sú už teraz beznádejne vypredané.

Domov
Zdieľať
Diskusia