Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
12. januára 2018, 15:02
Čas čítania 0:00
Adam Novosad

Zamrznuté zaživa, ale v perfektnej kondícii. Aligátory prežívajú obrovskú zimu v Amerike vďaka špeciálnej schopnosti

ZAUJÍMAVOSTI
Uložiť Uložené

Niektoré zvieratá sa neboja žiadnych prírodných podmienok.

Rovnako ako ľudia, aj aligátory majú za sebou milióny rokov evolúcie, vďaka ktorej dnes dokážu prežiť aj tie najnehostinnejšie podmienky. Viaceré časti Severnej Ameriky zažívajú v posledných týždňoch extrémne nízke teploty, a tak je mráz na dennom poriadku, avšak obyvatelia Severnej Karolíny, čo je južnejší štát USA, zostali zaskočení, pretože chladné počasie prišlo aj k nim.

Okrem ľudí sa chladu museli prispôsobiť aj zvieratá, pričom množstvo z nich pravdepodobne zahynulo, lenže aligátory v miestnej rezervácii mali rozdielne plány. Aligátory tam zachraňujú a starajú sa o to, aby ich nešťastné osudy zbytočne nespôsobovali úmrtia, ale pri mrazivom počasí chovatelia aligátorom skutočne pomôcť nedokázali.

Zvieratá preto využili svoju špeciálnu schopnosť a krátko predtým, ako voda v ich jazierkach zamrzla, nastavili svoje telá tak, že im nad hladinou trčal iba koniec papule, vďaka čomu mohli pokračovať v dýchaní, zatiaľ čo ich telo zamrzlo a prakticky zostalo bez života.

Rezervácia potom zábery zavesila na sociálne siete a ľudia sa obávali, či sa aligátorom náhodou niečo nestane, avšak predátori onedlho vycítili, že sa ľad začína topiť a zo svojho zajatia sa vyslobodili. Majú za sebou dostatok evolučných skúseností na to, aby ich teplotné výkyvy nepotrápili.

Domov
Zdieľať
Diskusia