Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
19. decembra 2017, 13:57
Čas čítania 0:00
Radka T.

Lesbičky zarábajú viac ako heterosexuálne ženy. Hovorí sa o pozitívnej diskriminácii

ZAUJÍMAVOSTI
Uložiť Uložené

Aj napriek týmto zisteniam nepatria lesbičky k privilegovanej skupine.

Len nedávno vyšla správa o tom, že homosexuálni muž zarábajú menej ako heterosexuáli, no postupne sa karta obracia. No, čo sa týka ženského sveta, štúdia zistila, že ženy-lesbičky zarábajú viac ako ich heterosexuálne kolegyne.

Kým doteraz sa riešil a aj stále rieši hlavne problém v rozdielnom zárobku medzi mužmi a ženami, rozdiely panujú aj z hľadiska sexuálnej orientácie. Podľa magazínu Harvard Business Review síce má veľká väčšina LGBT ľudí pocit, že ich spoločnosť akceptuje viac ako napríklad pred desiatimi rokmi, napriek tomu nebolo zrejmé, či sa tieto pozitívne zmeny premietli aj do lepších výsledkov v pracovnom prostredí. A môže mať vlastne sexuálna orientácia dopad aj na samotný zárobok?

Lesbičky zarábajú viac ako heterosexuálne ženy. Hovorí sa o pozitívnej diskriminácii
Zdroj: Pixabay

Pri porovnávaní príjmov dvoch mužov s podobným vzdelaním, skúsenosťami či schopnosťami sa zistilo, že homosexuáli zarábajú asi o 5 až 10 percent menej ako heterosexuáli. Jednalo sa pritom o rozdiely v zárobkoch v rôznych krajinách, napríklad v Kanade, Spojenom kráľovstve či v USA. Ale len doteraz.

Príjmy homosexuálnych mužov síce historický zaostávajú za heterosexuálmi, no pre gejov predsa len svitlo na lepšie časy. Nielenže sa zotierajú rozdiely, dokonca začínajú zarábať viac, a to aj o 10 percent. Vyzerá to preto tak, že v tomto smere nastáva podobná situácia ako pri zamestnankyniach-lesbičkách. Podľa štúdie Marieky Klawitterovej z Washingtonskej univerzity majú lesbičky vyššie zárobky ako heterosexuálne ženy, a to v priemere o 9 percent. Argumentovala tým, že lesbičky majú lepšie vzdelanie i viac skúseností.

Podľa The Economist je však vysvetlenie, prečo je to tak, trochu zložitejšie, no v hre je niekoľko teórií. Jednou z nich je to, že lesbičky sú konkurencieschopnejšie. Môžu totiž čeliť pozitívnej diskriminácii svojich zamestnávateľov, ktorí od nich očakávajú, že budú odhodlané pracovať viac ako ich heterosexuálne kolegyne.

Lesbičky zarábajú viac ako heterosexuálne ženy. Hovorí sa o pozitívnej diskriminácii
Zdroj: Pixabay

Podľa ďalšej teórie sa v ich pracovnom tempe môže odrážať reakcia na pravdepodobného partnera, či skôr partnerku. Možno musia tvrdo pracovať kvôli absencii príjmu a zaužívanej predstave dobre zarábajúceho muža, ktorý by teoreticky priniesol viac peňazí do rodinného rozpočtu heterosexuálneho páru. 

Takisto sa objavila teória, že zamestnávatelia jednoducho vidia menšiu pravdepodobnosť starostlivosti o deti a prác v domácnosti. Ale aj keby mali homosexuálne páry deti, tak sa očakáva, že na starostlivosti o ne budú podieľať rovnako. 

Ale aj napriek týmto zisteniam nemajú lesbičky zďaleka na ružiach ustlané. Vo vzťahu k heterosexuálnym ženám to totiž majú ťažšie v procese prijímacieho procesu a zďaleka nezarábajú tak dobre ako muži. Aj miera chudoby je pri homosexuálnych pároch vyššia ako pri pároch rôzneho pohlavia. Lesbičky tak nie sú žiadnou privilegovanou skupinou. 

Domov
Zdieľať
Diskusia