Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
15. decembra 2017 o 18:05
Čas čítania 0:00
Adam Novosad

Dokážeš uspieť v najkratšom IQ teste, ktorý má iba 3 otázky? Množstvo ľudí nevie svoje inštinktívne zmýšľanie prekonať a zlyhá

ZAUJÍMAVOSTI
Uložiť Uložené

Ani študenti z najlepších univerzít nedokázali vždy odpovedať bezchybne.

Ľudská inteligencia sa najčastejšie meria pomocou rôznych IQ testov, ktorých existuje obrovské množstvo a človek si musí vybrať, ktorej metóde dôveruje najviac. Aj keď nasledujúci súbor troch krátkych otázok nie je žiadnym komplexným IQ testom, vyvinul ho psychológ Shane Frederick pred viac ako jednou dekádou a dodnes ľuďom spôsobuje komplikácie. Jeho názov znie Cognitive Reflection Test (CRT) a všetky tri otázky, ktoré obsahuje, vybral Frederick z toho dôvodu, že človeka najčastejšie zmätú a vyvolajú v ňom potrebu odpovedať na otázku inštinktívne namiesto toho, aby sa nad otázkami hlbšie zamyslel a zanalyzoval ich. Ešte na začiatku roku 2003 dostalo test 3428 ľudí, prevažne študentov, v rámci 35 štúdií a prekvapivo iba 17 percent študentov z popredných univerzít dokázalo na všetky otázky odpovedať bezchybne.

1. Bejzbalová pálka a loptička spolu stoja 1,10 dolára. Pálka stojí o 1 dolár viac ako loptička. Koľko stojí loptička?

2. Ak 5 strojom zaberie výroba 5 produktov 5 minút, koľko by trvalo 100 strojom vyrobiť 100 produktov?

3. Na hladine jazera je skupina lekien. Každý deň sa skupina lekien dvojnásobne zväčší. Ak tejto skupine lekien potrvá 48 dní, aby pokryli celú hladinu jazera, ako dlho by tejto skupine lekien trvalo pokrytie polovice hladiny jazera?

Dokážeš uspieť v najkratšom IQ teste, ktorý má iba 3 otázky? Množstvo ľudí nevie svoje inštinktívne zmýšľanie prekonať a zlyhá
Zdroj: Avante.biz

SPRÁVNE ODPOVEDE

Loptička stojí 5 centov. Loptička, ktorá stojí 5 centov, a pálka za 1,05 dolára ťa dostanú na celkovú cenu 1,10 dolára, pričom 1,05 dolára je presne o 1 dolár viac ako 5 centov.

Výroba 100 produktov by 100 strojom zabrala 5 minút, aj keď by ti inštinkt mohol hovoriť, že odpoveď je 100 minút. Vieme, že výroba 1 produktu zaberie 1 stroju 5 minút. Znamená to, že 100 strojom by výroba 100 produktov zabrala 5 minút.

Skupine lekien by pokrytie polovice jazera zabralo 47 dní, aj keď by si možno povedal 24 dní. Síce znie logicky, že číslo 48 iba rozdelíš na polovicu, ale ak sa veľkosť skupiny lekien každý deň zdvojnásobuje, znamená to, že po 47 dňoch by bola pokrytá polovica jazera, ktorá by po zdvojnásobení pokryla celé jazero na 48 deň.

Domov
Zdieľať
Diskusia