Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
15. decembra 2017, 13:14
Čas čítania 0:00
Matúš Majer

Kedy presne by sme mali chodiť spávať? Pre maximálnu efektivitu je potrebné dodržiavať prísny program

ZAUJÍMAVOSTI
Uložiť Uložené

Zdravotné organizácie sa podelili o svoje rady a odporúčajú používať aj moderné technológie.

Spánok je obdobie dňa, ktoré miluje takmer každý z nás aj napriek tomu, že veľké množstvo ľudí naň jednoducho často nemá dostatok času. Britská National Sleep Foundation sa rozhodla doplniť svoje informácie novými štatistikami či odporúčaniami na to, ako máme vlastne k ríši snov pristupovať a ako svoj spánok zefektívniť. Podľa expertov na spánok stále platí, že väčšina dospelých ľudí vo veku 26 až 64 rokov by sa malo snažiť každú noc trafiť niekam medzi sedem až deväť hodín súvislého spánku. Samozrejme, verzia, kedy človek jednu noc spí tri a pol hodiny a ďalšiu jedenásť, aby všetko dohnal, nie je najzdravšia a deň po prebdenej noci bude naozaj náročný.

NSF však tvrdí, že by sme pri spánku mali začať dôverovať aj šikovným moderným technológiám. Pri spánku sú totiž dôležité takzvané spánkové cykly, ktorých je ideálne za noc zvládnuť päť alebo šesť. Samozrejme, je to individuálne od každého človeka či od každého spánkového cyklu zvlášť, no v priemere trvá jeden cyklus približne deväťdesiat minút. Pokiaľ ťa budík zobudí v strede spánkového cyklu, tvoj pobyt v posteli sa razom stane menej efektívnym a navyše sa z teba stane unavená a mrzutá bytosť.

Kedy presne by sme mali chodiť spávať? Pre maximálnu efektivitu je potrebné dodržiavať prísny program
Zdroj: pexels.com

Práve moderné technológie ti dnes dokážu určiť dĺžku spánkových cyklov a dokonca sú aj schopné rátať, koľko ich za noc zvládneš. Takzvané spánkové kalkulačky fungujú poväčšine na gyroskopoch, a teda ich hodíš vedľa seba do postele a aplikácia zaznamenáva pohyby, ktoré v noci robíš. Tie následne priraďuje k určitým fázam spánku, ktorými má tvoje telo prechádzať. Podľa dĺžky našich spánkových cyklov sa oplatí si nastaviť čas, kedy ideme spať. Ak napríklad musíme vstávať o nepríjemných 6:30 ráno, zaspať sa nám najviac oplatí o 21:15 alebo 22:45, pokiaľ náš spánkový cyklus trvá niečo vyše 90 minút. Samozrejme, mnoho ľudí sa v noci budí a nech je za tým dôvod akýkoľvek, náhlemu prebudeniu sa prakticky nedá vyhnúť a jednoducho sa treba zmieriť, že tvoj mozog bude musieť prerušiť aktuálny cyklus a po návrate do postele začať nový.

Domov
Zdieľať
Diskusia