Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
14. decembra 2017, 17:09
Čas čítania 0:00
Radka T.

Slováci vyvinuli okuliare, ktoré sa po použití rozložia. Ukázali, že aj výrobky z bioplastu môžu byť trendové

MÓDA
Uložiť Uložené

Ten, kto už viac nebude chcieť tieto okuliare používať, umiestni ich do kompostu, kde sa pomerne rýchlo rozložia.

V rámci módy a módnych doplnkov nemyslí každý na odvrátenú stránku tohto priemyslu, teda na to, z čoho sú jednotlivé produkty vyrobené a ako škodia životnému prostrediu. A tak ľudia nakupujú plasty, napríklad v podobe slnečných okuliarov, pretože sú lacné a štýlové. Keď ich omrzia alebo sa zlomia, jednoducho ich vyhodia do koša a neriešia, čo sa bude diať ďalej. V skutočnosti však budú zaťažovať planétu ešte veľmi dlho a dalo by sa povedať, že prežijú toho, kto ich kedysi nosil, a to aj o stovky rokov. To však nehrozí pri ambicióznom projekte dvoch Slovákov Vlasty Kubušovej a Miroslava Krála.

Vlasta a Miroslav sú totiž dizajnéri, ktorým leží na srdci stav našej planéty. Rozhodli sa preto pracovať s bioplastom. Materiálom, o ktorom panujú rôzne predsudky, no dizajnérska dvojica ich úspešne vyvracia. Práve z bioplastu sa rozhodli vyrábať okuliare. Sú priateľské k životnému prostrediu a vyzerajú štýlovo, no zároveň aj tak trochu futuristicky. A čo je najlepšie - ak sa už stanú nepotrebnými, jednoducho sa rozložia, bez ďalšej zbytočnej záťaže životného prostredia. 

Slováci vyvinuli okuliare, ktoré sa po použití rozložia. Ukázali, že aj výrobky z bioplastu môžu byť trendové
Zdroj: www.instagram.com

Ich štúdio pôsobiace v Bratislave aj Berlíne nesie názov crafting plastics! a prináša so sebou 100-percentný bioplast. Okrem toho si dizajnéri dávajú precízny pozor na celý proces výroby, no nielen to. „Naším cieľom je mať plnú kontrolu nad životnosťou výrobku, od jeho vzniku - vo forme nerafinovaného materiálu - cez finálny produkt až po nevyhnutný rozklad,“ vysvetľujú na svojom webe s tým, že tieto okuliare svojho majiteľa neprežijú. A tak by to malo byť.

Ak sa totiž niekto rozhodne, že okuliare už viac nechce používať, stačí ich len umiestniť do kompostu. V industriálnom komposte sa okuliare prirodzene rozložia za menej ako 90 dní a nezanechajú po sebe žiadne negatívne stopy pre životné prostredie. Rámy sú totiž vyrobené zo 100-percentných obnoviteľných zdrojov, hlavnými zložkami sú napríklad kukuričný škrob či kuchynský olej. Niekto by si možno povedal, že ak je biomateriál taký spoľahlivý, dali by sa z nich vyrobiť celkom iné veci. Dizajnéri sa však rozhodli vyrábať práve okuliare a nie je to náhoda.

Slováci vyvinuli okuliare, ktoré sa po použití rozložia. Ukázali, že aj výrobky z bioplastu môžu byť trendové
Zdroj: www.instagram.com

„Okuliare sú ideálny produkt. Každý ho pozná. Má ho doma alebo si ho plánuje kúpiť,“ vysvetlila Vlasta dávnejšie pre portál EurActiv. Okuliare sú totiž predmetom, aký je sezónnou záležitosťou a podlieha trendom. Takýmto spôsobom chcela dizajnérka jasne ukázať, že aj taký materiál ako bioplast môže byť trendy a sexy. A zapôsobiť na zmenu spotrebiteľského správania. 

Na to, aby dizajnéri vlastnosti tohto materiálu čo najviac vylepšili, úzko spolupracovali aj s vedcami. Na to všetko bol nevyhnutný potrebný čas. Preto sa aj projekt odvtedy, čo o ňom vyšiel minulý rok článok na webe EurActiv, posunul vpred. 

Slováci vyvinuli okuliare, ktoré sa po použití rozložia. Ukázali, že aj výrobky z bioplastu môžu byť trendové
Zdroj: www.instagram.com

Dizajnéri spustili napríklad kampaň na na Kickstarteri. Tam ilustrujú, ako sa postupne posúvali v rámci jednotlivých rokov. Už v roku 2014 začali spolupracovať s vedcom Pavlom Alexym. Minulý rok vytvorili prvé nepredajné prototypy a tento rok prišla na rad druhá kolekcia, ktorá sa dá objednať cez Kickstarter, pričom tretia je na rade budúci rok. Okrem toho tento rok zistili, že okuliare vedia vytlačiť na 3D tlačiarni. Na ďalší rok by chceli spolupracovať aj s ďalšími značkami a dizajnérmi.

Slováci vyvinuli okuliare, ktoré sa po použití rozložia. Ukázali, že aj výrobky z bioplastu môžu byť trendové
Zdroj: www.instagram.com

Mimochodom, v rámci crowdfundingovej kampane sa im podarilo pomerne rýchlo vyzbierať vytúženú finančnú čiastku, aj niečo naviac. Cieľom bolo takmer 12-tisíc dolárov, nakoniec sa ich podarilo vyzbierať skoro 15-tisíc. A aj keď sa zo splnenia cieľa, čo sa týka financií, tešia, boj proti globálnemu otepľovaniu je behom na dlhú trať. O to im totiž ide a uvádzajú tým svoj projekt aj na Kickstarteri. Preto pripomínajú, že ich materiál neprispieva ku globálnemu otepľovaniu. A to práve vďaka štýlovým okuliarom. Na tie dokonca ponúkajú doživotnú záruku.

„Sme si istí ich kvalitou,“ prízvukujú s tým, že okuliare odolajú teplote až do 110 stupňov a sú mimoriadne odolné. Práve to si mnohí o bioplaste kedysi nemysleli. Šikovní Slováci sú tak dôkazom, že tvrdá a poctivá práca a záujem o životné prostredie dokážu vyvrátiť predsudky a priniesť skvelú alternatívu voči plastom. A hlavne, rozšíriť povedomie aj u bežných zákazníkov, ktorý si možno dopad bežne kupovaných produktov na životné prostredie predtým tak intenzívne neuvedomovali. Teraz je šanca zmeniť to. 

Domov
Zdieľať
Diskusia