Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
11. decembra 2017, 22:11
Čas čítania 0:00
Radka T.

Zvykneš padať vo sne? Vedci prišli so znepokojujúcim vysvetlením

ZAUJÍMAVOSTI
Uložiť Uložené

Vedci skúmali, či sa môže frustrácia u ľudí a nenaplnenie psychologických potrieb odraziť v snoch.

Od spánku ľudia logicky očakávajú, že si oddýchnu a zregenerujú po náročnom dni. A taktiež, že vďaka nemu uniknú z reality všedných dní, ale i problémov. O to frustrujúcejšie je, keď sa pokojný spánok zmení kvôli snom na nočnú moru. V rámci nej sa niektorí ľudia stretávajú s tým, že padajú, pričom po negatívnom snovom zážitku sa prebudia vo vlastnej posteli, no so zvláštnym pocitom. Vedci sa preto rozhodli zaoberať tým, čo podobné sny vlastne znamenajú. Na výskume sa podieľala Netta Weinsteinová so svojím tímom z Univerzity Cardiff. 

Žiadne snáre ani teórie na Googli, to, čo znamená padanie v snoch, má konečne logické vysvetlenie vo vedeckej štúdii. Jej výsledok bol uverejnený v časopise Motivation and Emotion. Ak patríš aj ty k ľuďom, ktorí počas spánku vo svojich snoch z času na čas padajú, možno pociťuješ nespokojnosť so svojím životom. Práve takéto sny sú totiž odrazom nenaplnených psychologických potrieb. Medzi ne sa napríklad zaraďujú samostatnosť, pocit kompetentnosti, ale aj obľúbenosť, napríklad v práci. 

Zvykneš padať vo sne? Vedci prišli so znepokojujúcim vysvetlením
Zdroj: Pexels

Tím Netty Weinsteinovej sa zameral na skúmanie, či sa môže dennodenná frustrácia u ľudí alebo spomínané nenaplnenie psychologických potrieb odraziť v snoch. Kvôli tomu vykonali výskumníci dve štúdie. V rámci prvej vyzvali 200 ľudí, aby sa zamysleli nad svojím pravidelne sa opakujúcim snom. V druhej štúdii analyzovali záznamy, ktoré si 110 ľudí urobilo počas troch dní do svojho snového denníčka. Cieľom bolo zistiť, či zážitky a situácie spájajúce sa so psychologickými potrebami v bdelom živote súvisia s hlbšou úrovňou spracovania, akú poskytujú sny.

Výsledky oboch štúdií ukázali, že frustrácia alebo emócie spojené s konkrétnymi psychologickými potrebami ovplyvňujú témy, respektíve obsahy snov. Platí pritom, že ľudia s nenaplnenými psychologickými potrebami sa cítia frustrovanejší. Potvrdili tiež, že majú viac negatívnych či desivých snov, prípadne v nich zažívajú smútok alebo hnev. Aj pri opise týchto snov pracovali skôr s negatívnym slovami. Najčastejšie počas snov padali, zlyhali alebo boli napadnutí. Naopak, účastníci s naplnenými potrebami opisovali svoje sny pozitívne. 

Zvykneš padať vo sne? Vedci prišli so znepokojujúcim vysvetlením
Zdroj: Pixabay

Negatívne ladené sny si tak možno predstaviť ako pokus psychiky spracovať zvlášť psychologicky náročné zážitky z bdelého stavu. V niektorých prípadoch môžu takzvané zlé sny znamenať, že každodenné zážitky a situácie ešte musí človek v sebe spracovať a vyrovnať sa s nimi.

„Výskumní pracovníci a teoretici tvrdia, že opakujúce sa sny vyzývajú ľudí k tomu, aby si vyriešili svoje najnaliehavejšie problémy a môžu byť výsledkom neschopnosti prispôsobiť sa náročným situáciám. Obsah snov môže byť viac založený na trvalých potrebách“ myslí si Weinsteinová. Z toho sa dá chápať, že pre pokojný spánok je naozaj dôležité snažiť sa mať svoj život pod kontrolou a byť spokojným.

Domov
Zdieľať
Diskusia