THeMA je vďačným štartérom celovečerného programu, príjemným miestom na poobednú kávu ale i večeru s priateľmi.
Študentom notoricky známy priestor na Šafárikovom námestí, kde sa vystriedala nejedna reštaurácia, pred nedávnom nabral nový svieži nádych. Namiesto názvu Potrafená husa sa nad vchodom týči nápis THeMA a my sme, samozrejme, museli nazrieť dnu. Tmavý interiér vystriedali jemné zemité farby a v kombinácii s drahšími kusmi nábytku na nás reštaurácia zapôsobila príjemným dojmom. Usadili sme sa s majiteľom J. Vlčkom, ktorý vlastní aj reštauráciu La Marine Brasserie v nákupnom centre Eurovea a porozprávali sa o tom, čo nám tento koncept môže ponúknuť okrem klasiky.
Kvalita za dobrú cenu
„Reštauráciu sme otvorili aj preto, aby sme prilákali mladých ľudí, no chceli sme si zachovať rovnakú kvalitu za prijateľnejšiu cenu. A to sa nám aj podarilo. Ponúkame modernú európsku kuchyňu sústredenú viac-menej na východné a stredoeurópske jedlá. Základom sú slovenské suroviny, malé remeselné pivá či rozlievané slovenské vína.”
Rôznorodí zákazníci
Už v prvé dni po otvorení zažila reštaurácia plnku a ohlasy boli veľmi pozitívne. Milým prekvapením je aj fakt, že do reštaurácie zavítali mladšie ročníky z univerzity, zamestnanci okolitých firiem ale i seniori, ktorí bývajú poblíž, a ktorí tento priestor navštevovali ešte počas svojej mladosti. Pre väčší štýl sa majiteľ počas rekonštrukcie rozhodol zachovať pôvodný strop a to reštaurácii dodalo šmrnc.
„Atmosféra starých bratislavských domov má svoje čaro a prišlo mi ľúto nezachovať aspoň niečo z pôvodného priestoru. Preto sme sa rozhodli s dizajnérom Michalom Staškom odkryť strop a ponechať pôvodný stĺp v strede reštaurácie. Zažil som, ako sa po otváračke pri ňom fotili staršie páriky, ktoré si tento podnik pamätali ešte z čias ich štúdia.”
Typická slovenská kuchyňa
Špeciality kuchyne sú predovšetkým líčka, krkovička, rebierka či klasický domáci slovenský rezeň. Avšak na svoje si prídu i vegetariáni, pre ktorých je každý deň pripravená alternatíva bezmäsitého menu. Pri tom tu nenecháš celú svoju výplatu a dosýta sa naješ. Vypichli by sme dezert v podobe parenej buchty s nutelou alebo lekvárom, ktorý ulahodí aj náročnejšiemu labužníkovi. Ak si chceš prísť večer posedieť na vínko alebo pivko ( dve, tri ) pripravia ti k nemu syrový alebo prošuto tanier na “ďobkanie”.
Doslovne tematický názov
Každá reštaurácia má svoj príbeh a táto na tom nie je inak. Pred tým, ako sa pustíš do prvého sústa si môžeš všimnúť, že pod tanierom máš namiesto obrusu výtlačok novín. Tým chcel majiteľ poukázať na to, aby si hostia vždy našli svoju tému a namiesto pozerania do smartfónov diskutovali.
„Chcel som krátky a výstižný názov. Nakoľko sa nachádzame pri filozofickej fakulte, chodí sem veľa študentov a miesto na svoje rozhovory ľudia hľadajú väčšinou v reštauráciách, napadol mi názov téma. Vďačím za to aj svojej partnerke, s ktorou sme došli na to nejak spoločne. Dokonca moji dvaja synovia sa volajú Theo a Max, čo sme tiež zakomponoali do názvu. Ja dúfam, že ľudia si u nás vždy nájdu svoju tému, chuť viesť dlhé dialógy, užijú si spolu so svojimi priateľmi atmosféru, ktorú sme sa snažili v THeMA vytvoriť a radi sa k nám vždy vrátia."
THeMA je vďačným štartérom tvojho celovečerného programu, príjemným miestom na vychutnanie poobednej kávičky ale i viacchodovej večere v prítomnosti svojich priateľov. Alebo aj bez nich. Určite tu nájdeš spoločnú tému aj na prvom rande a keď nie, aspoň si stále môžeš niečo pri jedle prečítať.
Viac info nájdeš na ich Facebooku, Instagrame alebo web stránke.