Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
17. októbra 2017, 10:34
Čas čítania 0:00
Radka T.

5-ročná Ruska ovláda 8 jazykov. Svojimi znalosťami strčí do vrecka väčšinu dospelých

ZAUJÍMAVOSTI
Uložiť Uložené

Malá Ruska Bella ohuruje svet svojím talentom na jazyky. Kým minulý rok ich ovládala 7, teraz sa môže pochváliť znalosťou 8 rečí.

Čím viac jazykov vieš, tým lepšie. Omnoho jednoduchšie sa tak vieš presadiť na trhu práce, už ľudia, ktorí ovládajú aspoň jeden jazyk perfektne, majú oveľa väčšiu šancu získať prácu snov ako tí ostatní. Samozrejme, keď sa k tomu pridá ešte zopár ďaších svetových jazykov, máš vyhrané. No úprimne - koľko ľudí poznáš, ktorí by ovládali viac ako päť jazykov? Ruska Bella Devjatkina ich aktuálne vie až osem, a to má len päť rokov! Už teraz by sa preto dalo povedať, že toto dievčatko má o budúcnosť postarané.

Malá Bella ohúrila svet už minulý rok, keď sa predviedla v istej ruskej televíznej šou, kde ukázala svoj neuveriteľný talent. Pomyselný klobúk z hlavy si pred ňou museli sňať všetci dospelí, ktorí sa buď na šou zúčastnili, alebo ju mali možnosť vidieť. Vtedy mala rodáčka z Moskvy štyri roky a bez zaváhania dokázala dospelými odpovedať na otázky v angličtine, nemčine, španielčine, francúzštine, čínštine i arabčine. Okrem toho sa s hostiteľom šou suverénne porozprávala v rodnej ruštine, takže dokopy predviedla ovládanie siedmich jazykov. Diváci, ktorí šou videli, sa dokonca priznali, že sa v porovnaní s dievčatkom cítili ako idioti. Bella však nezaháľa a jazykov už ovláda osem.

Pozri si, ako si Bella poradila s cudzími jazykmi. Článok pokračuje pod videom.

Samozrejme, ako to už býva, keď niekto svojím talentom predčí väčšinu, aj v Bellinom prípade sa začali vynárať špekulácie o tom, či jej talent nie je len zakamuflovaným „papagájovaním“ predpripravených viet. Jej matka Julia, mimochodom, učiteľka angličtiny, to však rázne poprela. Podľa nej sa svetové jazyky stali bežnou súčasťou dcérinho života už veľmi skoro, navyše mala opatrovateľky rôznych národností, ktoré ju naučili nielen rôznym rečiam, ale ju učili aj o iných kultúrach.

Julia priznala, že do rozvoja jazykových znalostí malej Belly investovala veľa času a úsilia. Okrem toho povzbudzuje aj ďaších rodičov v tom, aby svoje deti viedli k učeniu sa cudzích jazykov už v ranom destve. „Nie každé dieťa musí hovoriť šiestimi jazykmi, ale každé by malo zvládnuť aspoň dva alebo tri,“ citoval ju portál Russia Beyond. Ako ešte dodala Julia, v škole budú prioritou hlavne angličtina, francúzština a čínština.

To, že záujem o cudzie jazyky nebol len chvíľkovou záležitosťou alebo len akýmsi pokusom o upútanie pozornosti, dokazuje aj fakt, že Bella sa odvtedy naučila ďalší jazyk, konkrétne taliančinu. Ako uviedla na svojom Facebooku polyglotka Lýdia Machová, ktorá sa venuje jazykovému mentoringu, dievčatko začalo pozerávať rozprávky v taliančine a už po dvoch týždňoch sa stretlo s rodeným Talianom, s ktorým už na druhý deň komunikovalo po taliansky.

A ako sa vlastne dokáže tak malé dieťa naučiť toľkým jazykom? Bellu rodičia k tomu viedli už od narodenia, jej mama na ňu hovorila striedavo po rusky a po anglicky, od piatich mesiacov sa pridala výučba pomocou špeciálnych kariet. Ak bolo na niektorých z nich napríklad napísané slovo ruka, dievčatko ukázala na tú svoju. Keď mala Bella dva roky, vedela už plynule čítať v troch jazykoch. 

Podľa vedcov má viacjazyčnosť pozitívny vplyv na celkový vývoj dieťaťa, no zároveň nie je zárukou toho, že dieťa bude plynulo ovládať jazyky aj v budúcnosti. Ostáva preto dúfať, že to nebude prípad šikovného ruského dievčatka a že s učebnými osnovami nebude mať žiadny problém.

Domov
Zdieľať
Diskusia