Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
6. októbra 2017, 15:46
Čas čítania 0:00
Viktor Kniš

Lepidlo, ktoré okamžite zastaví vnútorné aj vonkajšie krvácanie. Revolúcia v zdravotníctve zachráni mnoho ľudských životov

ZAUJÍMAVOSTI
Uložiť Uložené

Vedcom z prestížnej univerzity sa podarilo vyvinúť špeciálny gél MeTro, ktorý po aplikovaní na ranu okamžite zastaví krvácanie.

Aj keď medicína ako taká zažíva neustále zásadné pokroky, vo výsledku si asi mnohí z nás povedia, že sa nás dlhú dobu žiadne zásadnejšie inovácie nedotkli a systém aj fungovanie zdravotníctva na Slovensku tejto skutočnosti vôbec nepomáhajú. Pravdou však ostáva, že vedci prestížnych univerzít neustále pracujú na riešení najrôznejších problémov, čo sa, našťastie, aj darí. Výskumníkom z prestížnej Univerzity v Sydney sa prednedávnom podarilo vyvinúť látku, ktorá by už čoskoro mohla doslova zachranovať životy.

Ide o tesniace lepidlo, resp. gél, ktorý tvorí elastický proteín schopný zaceliť vážne vonkajšie aj vnútorné poranenia, teda nielen kožu, ale aj orgány. A to všetko v priebehu jednej minúty a bez potreby šitia či stehov. Väčšina z nás si asi dokáže predstaviť, koľko problémom sa vyhneme, pokiaľ je akékoľvek krvácanie zastavené takto rýchlo. Špeciálna látka s pracovným názvom MeTro (metakryloylom substituovaný tropoelastín) zároveň kožu či vnútorné rany nefixuje a aj po jej nanesení nebráni prirodzenému pohybu, čo je veľmi dôležitým faktorom. No a celý princíp spočíva v spojení gélu a tkanivovými povrchm, keďže práve po tomto kontakte revolučná hmota stuhne a plní svoju funkciu. 

Z práce autorov sa dozvedáme, že MeTro by malo mať aj isté hojivé efekty vďaka pridaným enzýmom, ktoré sa postarajú o skrátenie doby liečenia rany až na polovicu. Doteraz vedci hmotu testovali len v štúdiách na hlodavcoch a ošípaných, no už čoskoko začnú prvé klinické testy na ľuďoch

Domov
Zdieľať
Diskusia