Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
21. augusta 2017, 13:24
Čas čítania 0:00
freshfem redakcia

Módni dizajnéri ju používajú ako lacnú skúšobnú látku. Napriek tomu je gingham veľkým trendom nielen tohto leta

MÓDA MÓDA
Uložiť Uložené

Podľa spoločnosti Pinterest vzrástlo vyhľadávanie kľúčového slova gingham v tomto roku o 100%.

Kockovaný vzor už dávno nepatrí na piknikové deky a obrusy. Podľa spoločnosti Pinterest vzrástlo vyhľadávanie kľúčového slova gingham v tomto roku o 100%. To potvrdzuje fakt, aký je tento vzor v móde veľmi populárny. Na leto úplne ideálny voľný, ľahký a nápaditý materiál.

Gingham je farbená látka z jednoduchej priadze. Nemá rub a líce, čiže je možné ju použiť z oboch strán. Pôvod jej názvu nie je celkom známy. Predpokladá sa, že pochádza z jazyka Malajov, zo slova genggang, čo znamená oddelený. Ďalšou možnosťou je, že látka je pomenovaná podľa francúzskeho mesta Guingamp.

Pôvodná tkanina, dovážaná do Európy v 17. storočí, mala pásikovaný vzor. Neskôr sa na nej začal objavovať vzor šachovnice, ktorý sa stal oveľa obľúbenejším. Modrá a biela farba bola a stále je najčastejšie používané farebné prevedenie tejto látky. Dnes gingham využívajú dizajnéri pri prvotnom navrhovaní modelu, ktorý neskôr šijú z drahých látok. 

Túto látku preslávila aj francúzska herečka a speváčka Brigitte Bardot, ktorá z nej mala ušité dokonca svadobné ružovo-biele šaty. V tom čase bol gingham nedostatkovým tovarom vo Francúzsku.

Od polovice 18. storočia sa látka vyrábala v mlynoch v Manchestri a inšpirovali sa ňou aj návrhári dresov pre futbalový klub Manchester United v sezóne 2012-2013.

Nechajte tento kúsok vyznieť v kombinácii s basic tričkom alebo šortkami, ale ak máte dosť odvahy, nebojte sa aj dvoch gingham prvkov v jednom outfite, prípadne kombinácie s iným vzorom.

Domov
Zdieľať
Diskusia