Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
13. júna 2017, 11:58
Čas čítania 0:00
johnnybravo

Najvzácnejší cestovný pas na svete vlastnia len 3 ľudia. Vydáva ho suverénny stredoveký rytiersky rád, ktorý udržiava styky s desiatkami krajín

ZAUJÍMAVOSTI
Uložiť Uložené

Cestovný pas, ku ktorému sa zrejme nikdy nedostaneš.

Nevlastnia žiadne územie, ale napriek tomu majú históriu siahajúcu niekoľko storočí do minulosti a udržiavajú diplomatické styky s viac ako 100 krajinami sveta. Ešte v 11. storočí vznikol na území Jeruzalemského kráľovstva Maltézsky rád alebo vo svojom dlhšom názve Suverénny vojenský špitálny rád svätého Jána z Jeruzalema, Rodosu a Malty, a aj keď postupom storočí strácal svoje postavenie aj územie, existuje až dodnes a dokonca vydáva vlastné cestovné pasy. Vo svojej dlhej histórii rád sídlil nielen na území dnešného Izraela, ale neskôr aj na Cypre, dnes gréckom Rodose a napokon na Malte, kde vytrvalo vládli až dovtedy, kým moc nad Európou nevzal do svojich rúk Napoleon Bonaparte. Maltézsky rád je zodpovedný za vybudovanie mesta a pevnosti Valletta a prevádzkovanie niekoľkých nemocníc, na čo odkazuje aj pojem špitálny, ktoré v histórii pomáhali najmä katolíckym pútnikom. Napriek ťažkej skúške osudu po kapitulovaní pred Napoleonom Bonapartem sa Maltézsky rád nikdy nevzdal a od roku 1879 už sídli v Ríme, kde v súčasnosti vlastní dve budovy, množstvo veľvyslanectiev má aj v ďalších krajinách, a spravuje napríklad aj pevnosť St. Angelo na Malte.

Najvzácnejší cestovný pas na svete vlastnia len 3 ľudia. Vydáva ho suverénny stredoveký rytiersky rád, ktorý udržiava styky s desiatkami krajín
Zdroj: wikimedia

Jedna z najzaujímavejších záležitostí týkajúcich sa Maltézskeho rádu je však fakt, že rád ako suverénny subjekt medzinárodného práva vydáva vlastnú menu, poštové známky a dokonca aj cestovné pasy. Aj keď si v médiách v posledných rokoch určite viackrát zazrel články o tom, ktorá krajina sa môže pochváliť najsilnejším pasom, práve Maltézsky rád sa môže pyšne hrdiť najvzácnejším. V skutočnosti na svete existujú iba tri pasy samotného Maltézskeho rádu a ich držiteľmi sú veľmajster, zástupca veľmajstra a kancelár rádu, pričom všetci ostatní členovia používajú pasy svojich pôvodných krajín. Členov nie je vôbec málo, pretože rád pozostáva z viac ako 110-tisíc ľudí, cez 13-tisíc z nich je rytierov a dám, ďalší pracujú ako zamestnanci či dobrovoľníci, a venuje sa prevažne charitatívnej činnosti po celom svete, na čo slúžia aj spomínané veľvyslanectvá.

Okrem bežných pasov Maltézskeho rádu, ktoré sú skutočne len tri, potom existujú ešte špeciálne diplomatické pasy pre členov pomyselnej vlády, veľvyslancov či ich rodiny a vďaka nim sa celkový počet pasov vyšplhá niekam ku číslu 400. Diplomatický pas  Maltézskeho rádu a z neho plynúcu diplomatickú imunitu uznáva napríklad Slovensko, Česká republika, Nemecko, Poľsko či Španielsko, ale mnohé ďalšie krajiny jednoducho diplomatickú imunitu veľvyslancom rádu negarantujú.

Najvzácnejší cestovný pas na svete vlastnia len 3 ľudia. Vydáva ho suverénny stredoveký rytiersky rád, ktorý udržiava styky s desiatkami krajín
Zdroj: wikimedia

Maltézsky rád je dokonca stálym pozorovateľom pri OSN a má svoje vlastné zastúpenie aj v rôznych iných medzinárodných organizáciách, avšak aj v tejto oblasti existuje niekoľko paradoxov. Pri ráde by si len ťažko hľadal oficiálnu webovú doménu či telefónnu predvoľbu, ale napriek tomu vydáva vlastné poštové známky, ktoré akceptujú aj krajiny bez toho, že by mali s rádom nadviazané diplomatické vzťahy, ako napríklad Mongolsko. Oficiálnou menou Maltézskeho rádu je scudo, čo je platidlo, s ktorým by si sa síce v bežnom živote nikdy nestretol, ale jeho hodnota spočíva skôr v tom, že je veľmi vzácne a atraktívne najmä pre zberateľov. V poslednom období sa ako problémové ukázali aj vzťahy Maltézskeho rádu so samotným Vatikánom. Ešte v roku 2013 rád oslavoval svoje 900. výročie od uznania ako suverénneho objektu rozhodnutím pápeža Paschala II. z roku 1113 a pripomenul si ho aj vtedajší pápež Benedict XVI., lenže názory rádu a Vatikánu sa postupne začali rozchádzať, čo vyústilo až do krízy v roku 2017. Začiatkom tohto roku totiž na svoj post veľmajstra rezignoval Matthe Festing a v súčasnosti je dočasnou hlavou rádu Giacomo dalla Torre del Tempio di Sanguinetto.

Najvzácnejší cestovný pas na svete vlastnia len 3 ľudia. Vydáva ho suverénny stredoveký rytiersky rád, ktorý udržiava styky s desiatkami krajín
Zdroj: wikimedia

Ak by si sa v nasledujúcich mesiacoch náhodou vybral do talianskeho Ríma, potom by možno bola zaujímavým spestrením tvojho výletu aj menšia návšteva samotného sídla Maltézskeho rádu, ktoré spoločne s ďalšou budovou v Ríme získalo od talianskej vlády suverenitu pod princípom exteritoriality, takže v nej subjekty nepodliehajú súdnemu stíhaniu či výkonu moci. Maltézsky rád teda nemá také výsostné postavenie ako Vatikán, ale je s katolíckou cirkvou úzko prepojený a vďaka svojim rozsiahlym charitatívnym a humanitárnym aktivitám si v súčasnosti udržiava dobré meno aj napriek tomu, že o ňom väčšina bežných ľudí ani len nevie. A len tak mimochodom, ak by ťa zaujímali aktivity Maltézskeho rádu na Slovensku, potom klikaj na ich webovú stránku, alebo ich môžeš navštíviť na veľvyslanectve na Kapitulskej 9.

Domov
Zdieľať
Diskusia