Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
28. mája 2017, 10:15
Čas čítania 0:00
johnnybravo

Prekrásne miesta nepoškvrnené masovým turizmom, kam sa musíš pozrieť, než ich zaplnia milióny návštevníkov

ZAUJÍMAVOSTI
Uložiť Uložené

Netreba sa vždy vydávať iba do miest, ktoré sa len tak hemžia turistami.

Dovolenková sezóna sa už nezadržateľne blíži, ale množstvo ľudí bude chcieť aj tento rok trochu experimentovať. Ak ťa už prestalo baviť okukané Chorvátsko či Bulharsko a chcel by si sa vydať niekam do sveta a spoznať miesto, ktoré nebude kompletne preplnené turistami, potom by sme ti chceli vďaka portálu BuzzFeed dať do pozornosti niekoľko návrhov.

Džodpur, India



Pri počte obyvateľov a miest v samotnej Indii by človek mohol podobných nepoškvrnených miest nájsť obrovský počet, ale mesto Džodpur ležiace na severozápade krajiny je predsa len niečím špecifické. Pri pohľade na nehnuteľnosti dominujúce v jeho srdci by si sa možno divil, prečo sú tak často zafarbené modrou farbou, keď modré domy zvyčajne nájdeš len niekde na odvážnych vilkách pri mori. Pravda je taká, že Džodpur a jeho modrá farba v minulosti charakterizovala príslušnosť ku sociálnej vrstve, a teda kaste, ale dnes už na nej až tak veľmi nezáleží. Okrem modrých domov je mesto plné aj starovekých palácov a rôznych pevností, takže ak ťa zaujíma India v kombinácii s históriou, potom nemáš nad čím rozmýšľať.

El Nido, Filipíny



Slováci sa v posledných rokoch zamilovali do ázijských destinácií, kde sa celkom slušné peniaze dokážu zažiť parádne dobrodružstvá a navštíviť čarokrásne pláže, lenže ak netúžiš po stovkách turistov ležiacich vedľa teba, potom zamier do oblasti El Nido. Nachádza sa v nej aj jedna z najkrajších pláží celej Ázie, na čom sa už viackrát zhodli ľudia, a už len pohľad na fotografiu ťa presvedčí o tom, že priehľadná tyrkysová voda v spojení s príjemne hrejúcim filipínskym slnkom tvoria dokonalý recept na príjemnú dovolenku, ktorá nebude žiadnou masovou záležitosťou.


Jericoacoara, Brazília



Letná dovolenka je pre väčšinu z nás charakterizovaná morom a plážou a ak ťa už prestalo baviť Chorvátsko, potom sa objavuje zaujímavá možnosť aj v Brazílii. Oblasť Jericoacoara je pyšná na svoje rozľahlé pláže, a to teda skutočne rozľahlé sú, pretože sa tiahnu dlhé kilometre okolo pobrežia a keby si potreboval, môžeš si na nich vytvoriť prakticky dokonalý kúsok súkromného raja. O Jericoacoare nevie až tak veľa turistov a najmä tí európski tam až tak často necestujú, a preto by si jej mohol dať šancu, aj keď letenka do Brazílie nebude patriť medzi najlacnejšie záležitosti.


Jacó, Kostarika



Ak by si žil niekde na juhu Spojených štátov amerických, potom by si sa mohol jednoducho vybrať na exotickejšiu dovolenku do Kostariky, ale z pozície Slováka to také bežné nie je. Kostarické mesto Jacó patrí medzi tie najkrajšie miesta v krajine, ale až tak veľa turistov ho nenavštevuje, pretože nie je dostupné až tak dobre ako jeho mestskí konkurenti. Napriek tomu turistom ponúka perfektné pláže, bohatú okolitú prírodu a najmä lákavý nočný život, ktorým je Jacó v oblasti preslávené. Dávať pozor si však treba najmä na vysokú vlhkosť, ktorá by ti mohla narobiť menšie komplikácie.


San José del Cabo, Mexiko



Na samotnom konci Kalifornského polostrova v Mexiku leží mestečko San José del Cabo, kde žije len viac ako 70-tisíc obyvateľov, ale postupne ho začínajú objavovať zvedaví turisti. Neveľké mestečko vo svojom vnútri ukrýva fascinujúcu históriu a historické stavby na skromnom námestí, ale jeho najväčšou prednosťou je parádna pláž a okolité oblasti, kde sa môžeš ísť pokojne pozrieť na všetky strany Kalifornského polostrova a preskúmať veľkú časť z jeho južnej časti. San José del Cabo nie je miestom pre mimoriadne aktívnych turistov, ktorí chcú byť po celý čas na nohách a objavovať stratenú minulosť, ale najlepšie si v ňom oddýchneš práve tom prípade, ak vieš vypnúť hlavu a naplno relaxovať.

Da Lat, Vietnam



Ak túžiš navštíviť juhovýchodnú Áziu, ale zároveň úplne nestratiť aj kontakt s európskou kultúrou, potom by si mohol zvážiť výlet do vietnamského mesta Da Lat. Kvôli francúzskemu koloniálnemu vplyvu a len 200-tisíc obyvateľom sa tam v žiadnom prípade nestratíš a dostaneš aj svoju potrebnú dávku tradičnej vietnamskej kultúry, avšak francúzsky vplyv sa dodnes zachováva v mnohých oblastiach života, ktoré ti budú známe a sympatické. Mesto vzniklo len koncom 19. storočia a je obklopené nádhernou prírodou ako lesy, jazerá či dokonca vodopády, takže nudiť sa tam určite nebudeš.

Kihei, Havaj



Je skutočne pravdou, že ak sa človek odváži pozrieť za tie najpopulárnejšie mestá a miesta v jednotlivých krajinách, často narazí na klenoty, ktoré stoja za návštevuje mnohonásobne viac. Dokonalým príkladom je aj mesto Kihei na Havajských ostrovoch. Ak niekto spomenie Havaj, väčšina ľudí si k nemu automaticky priradí Honolulu či Waikiki, lenže ozajstná mágia je práve v meste Kihei. Dlhočízne pláže bez tisícok otravných turistov ležiacich desať centimetrov od seba, dokonalá teplá klíma, biely piesok a reštaurácie priamo pri vstupe do mora zabezpečujú to, že sa ti odtiaľ nebude ľahko odchádzať.

Kazaň, Rusko

Příspěvek sdílený (@sabaevaelena),



Návšteva Ruskej federácie musí byť skvelým zážitkom a dobrodružstvom. Rusko v sebe ukrýva famóznu prírodu, ešte famóznejšiu históriu a niekoľko prekrásnych miest, ale turisti sa zvyčajne sústredia výhradne na Moskvu a Petrohrad. Aj keď Kazaň zase nepatrí medzi malé mestá, turisti ju v porovnaní s vyššie spomenutými mestami radšej obchádzajú a to si ani neuvedomujú, o čo všetko prichádzajú. Kazaň mnohí označujú za ruský Istanbul, pretože leží nielen na dvoch riekach, ale ešte aj na pomyselnom pomedzí medzi Európou a Áziou, vďaka čomu sa tam mieša niekoľko kultúrnych prúdov a najmä náboženská história mesta stojí za hlbšie preskúmanie.


Tbilisi, Gruzínsko



Gruzínsko sa každým rokom približuje bližšie a bližšie ku svojim významným európskym a americkým partnerom a vďaka tomuto otvorenému prístupu sa do krajiny hrnie aj viac turistov. Stále to nie je ideálny stav a mohli by ich tam prísť pokojne aj o niekoľko miliónov viac, a tak sa hlavné mesto Tbilisi teší postupne sa zvyšujúcemu záujmu. Turisti, ktorí sa na výlet do Tbilisi odhodlajú, toto mesto po návrate často označujú za najoriginálnejšie hlavné mesto, aké kedy videli a môže za to nielen jeho nezvyčajná atmosféra, ale napríklad aj historické centrum či skvelé jedlo za skvelé ceny.

Baku, Azerbajdžan



Azerbajdžan má k dispozícii veľké zásoby nerastných surovín a táto ázijská krajina sa často snaží propagovať a presadiť aj v západnom svete, čo sa jej do určitej miery darí, ale zatiaľ to stále nie je žiadna výhra. Hlavné mesto Baku pritom patrí medzi to najkrajšie, čo by si mohol v Ázii nájsť, pretože spojenie hlavného mesta a Kaspického mora blahodárne vplýva na myseľ turistov a aj samotnú atmosféru. Vďaka výrazným investíciám do nehnuteľností a infraštruktúry sa v Baku zaujímavo miešajú nové architektonické trendy s tradičnými slohmi spred niekoľkých storočí a „krajina ohňa“, ako sa Azerbajdžan často nazýva, preto definitívne patrí medzi miesta, za ktoré by si mohol vymeniť akékoľvek mesta zo západnej Európy už toto leto.

Domov
Zdieľať
Diskusia