Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
20. mája 2017, 19:44
Čas čítania 0:00
Matúš Moravčík

Kult milovníkov elektromobilov. Tesla podľa šéfa Toyoty vyrába niečo, čo sa dá nazvať iPhonom na kolesách

TECH IPHONE TESLA (VÝROBCA AUTOMOBILOV) TOYOTA
Uložiť Uložené

A má pravdu.

Ako si už určite niektorí z vás všimli, automobilový priemysel prechádza veľmi dôležitým, no zároveň pre mnohých ortodoxných motoristov aj veľmi bolestivým obdobím, kedy nastáva revolučná výmena pohonu. Roky zaužívané motory fungujúce prostredníctvom spaľovania fosílnych palív pomaličky, ale isto vytláča z hlavného spotrebiteľského prúdu už pomerne dlho očakávaný príchod elektromotorov. A na čele tejto revolúcie nestojí nikto iný ako Elon Musk s jeho spoločnosťou Tesla, ktorá je dnes inšpiráciou aj pre renomovaných výrobcov z meniaceho sa priemyslu.

Kult milovníkov elektromobilov. Tesla podľa šéfa Toyoty vyrába niečo, čo sa dá nazvať iPhonom na kolesách
Zdroj: Tesla

CEO japonskej automobilky Toyota, Akio Toyoda, v rozsiahlom rozhovore pre Automotive News totiž prezradil, že Teslu považujú za svoju inšpiráciu, preto minulý rok sformovali nový tím odborníkov, ktorí sú zameraní iba na vývoj pokročilých vozidiel na elektriku.

Rovnako prezradil, že produkty od mladého amerického výrobcu síce fungujú a aj vyzerajú ako elektromobily, no vďaka konektivite a ďalším moderných technologickým vymoženostiam je z nich oveľa viac, ako len obyčajný dopravný prostriedok. "Popremýšľajte o Tesle. Tesla vyrába autá. A Toyota vyrába autá. Avšak to, čo vyrába Tesla, je niečo bližšie k iPhonu."

Vraj iPhone na kolesách

Toyoda ich prirovnal k mobilnému telefónu na štyroch kolesách - má predsa batériu, tá sa nabíja, má vlastné bezdrôtové pripojenie k internetu, má vlastný softvér s bezdrôtovými aktualizáciami a aj obrovskú dotykovú obrazovku, s ktorou v týchto dňoch vyrastajú všetky mladé generácie. Ide o výsledok digitálnej doby, kde počet koní už nikoho nezaujíma, o čom nedávno hovoril i šéf ďalšej renomovanej automobilky, švédskeho Volva.

Musk to v minulosti vyjadril slovíčko "sexy", čím v podstate trafil klinček po hlavičke. Keď technologický produkt nesie všetky spomenuté vlastnosti, ľudia - používatelia na ňom zostanú doslova závislí, čo je vidieť aj pri používaní smartfónov. Málokto si vie bez neho predstaviť čo i len jeden jediný deň.

Volvo nahradí diesel elektrikou

Šéf Toyoty však nie je jediný, kto Teslu považuje za lídra elektrickej revolúcie. Podobnú poctu jej prejavil aj šéf Volva, čiže ďalší významný hráč z automobilového priemyslu, podľa ktorého sa Elon Musk postaral o popularizáciu elektromobilov. Vraj dokázal vytvoriť dopyt, ktorý do príchodu jeho vozidiel takmer vôbec neexistoval. Vytvoril tak akýsi fanklub, alebo lepšie povedané kult priaznivcov elektrického pohonu.

Odporúčané
Nenápadný dizajn, 4 ochranné vrstvy a jednoduchá aplikácia. Tieto kryty účinne chránia objektív pred poškriabaním aj prasknutím Nenápadný dizajn, 4 ochranné vrstvy a jednoduchá aplikácia. Tieto kryty účinne chránia objektív pred poškriabaním aj prasknutím 9. januára 2024, 16:30

Každý si iba myslel, že ešte nenastal správny čas. A najhoršie na tom celom je, že mali pravdu - ten by bez iniciatívy odvážneho blázna tak skoro ani neprišiel. Elon jednoducho preskočil éru hybridov a začal rovno s čistou elektrikou. Volvo preto oznámilo, že končí s vývojom dieselových motorov a začne venovať viac pozornosti elektrickým vozidlám, aby tak dokázali udržať čoraz rýchlejší krok s priebojnou konkurenciou. Otázne teraz ale je, že aké ďalšie veľké meno bude Volvo nasledovať.

Domov
Zdieľať
Diskusia