Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
18. mája 2017, 1:56
Čas čítania 0:00
Matúš Majer

Apríl bol jeden z najhorúcejších mesiacov za posledných vyše 100 rokov. Teploty neustále stúpajú a ľadové medvede prichádzajú o domov

ZAUJÍMAVOSTI
Uložiť Uložené

Produkcie skleníkových plynov sa znižujú, Zem sa však stále otepľuje.

Bohužiaľ už nejde o tak prekvapujúcu správu ako kedysi, no stále je to veľmi smutné zistenie. Apríl roku 2017 bol druhým najteplejším aprílom v celej histórii modernej meteorológie a klimatológie. Prejavy globálneho oteplenia sa tento rok rozbehli až príliš, čomu svedčia mnohé varovné správy pochádzajúce najmä z NASA. Poväčšine sme však vysoké teploty mohli zvaliť na nejaký klimatický či meteorologický fenomén, akým je napríklad El Niño. Apríl bol však od týchto podmienok oslobodený, no rekordné teploty dosahoval aj tak. Podľa vedcov z NASA to je veľmi jasný dôkaz toho, že ľudia za klimatické zmeny, ktoré sa práve teraz dejú, naozaj môžu a nie je to tak, ako tvrdia niektorí svetoví lídri.

Podľa NASA, apríl 2017 bol až o 0,88 stupňa Celzia teplejší, než aprílový priemer medzi rokmi 1951 - 1980, čo sa považuje za štandard na porovnávanie hodnôt. Paradoxne, aj keď február roku 2017 prekonával všetky grafy a katastrofické rebríčky, tohtoročný apríl skončil druhý. To však rozhodne nie je dôvodom na útechu ani povzbudenie, keďže prvé miesto si stále drží apríl roku 2016. A mimochodom, všetky apríly po roku 2010 sú takisto na vrchole rebríčku. Ďalšou desivou správou je, že objem ľadovcov je najnižší za celú éru, ktorú si meteorológia a klimatológia pamätajú, a to sa leto na Arktíde ešte len blíži. Väčšina klimatológov už teraz očakáva, že 2017 bude doteraz najteplejším rokom, presne tak, ako boli aj 2015 a 2016.

Mapa, na ktorej môžeš vidieť teplotné výkyvy voči priemerným hodnotám. Červené hodnoty značia oteplenie až o päť stupňov Celzia.

Apríl bol jeden z najhorúcejších mesiacov za posledných vyše 100 rokov. Teploty neustále stúpajú a ľadové medvede prichádzajú o domov
Zdroj: NASA GISS
Domov
Zdieľať
Diskusia