Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
13. mája 2017, 16:19
Čas čítania 0:00
Matúš Moravčík

Aktualizácie pre systém Android budú rýchlejšie. Google mení stratégiu, ktorá poteší každého používateľa

TECH GOOGLE
Uložiť Uložené

Tlieskame.

Jeden z najväčších problémov najpopulárnejšieho operačného systému pre mobilné zariadenia bude už onedlho súčasť histórie. Nový projekt Treble internetového giganta Google totiž výrazne skráti čakanie na čerstvé aktualizačné balíčky pre smartfóny od iných výrobcov, takže posledným verziám výrazne stúpne podiel na trhu.

Tým hlavným plánom je spraviť z Androidu akýsi modulárny systém, vďaka čomu v podstate od neho oddelia dodatočnú grafickú nadstavbu, ktorá celý aktualizačný proces iba zbytočne brzdí. Pozmenenou architektúrou tak umožnia jednej strane prinášať čerstvé verzie systému nezávisle od druhej strany a jej čerstvých verzii nadstavby.

Grafické nadstavby predstavujú niečo, čím sa jednotlivé značky chcú medzi sebou odlíšiť. Systém Android z dielne HTC má vizuálne iné používateľské prostredie a tiež iné softvérové funkcie ako systém, napríklad, z dielne spoločnosti Samsung. Keď však Google vydá novú aktualizáciu, výrobcovia jej musia najskôr nahodiť vlastný kabát a ak smartfón pochádza od mobilného operátora, upravený operačný systém musí odklepnúť ešte aj ten.

Odporúčané
Šéf slovenského Googlu Rasťo Kulich: V detstve som nemal ani na lyžiarsky, na štúdium na Harvarde som si zarobil (Rozhovor) Šéf slovenského Googlu Rasťo Kulich: V detstve som nemal ani na lyžiarsky, na štúdium na Harvarde som si zarobil (Rozhovor) 29. marca 2024, 9:30

Proces je potom časovo neefektívny a najviac to pocítia samotní používatelia, čiže my, ktorým nová verzia príde výrazne neskôr, ako majiteľom takých Nexus alebo Pixel modelov, kde dodatočná nadstavba chýba. Prvou verziou systému Android s modulárnou architektúrou bude očakávané O(reo).

Domov
Zdieľať
Diskusia