Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
17. marca 2017, 8:52
Čas čítania 0:00
johnnybravo

Arabské more sa premenilo na obrovskú masu zelených rias. Turisti rušia dovolenky a v ohrození je aj vodný ekosystém

ZAUJÍMAVOSTI
Uložiť Uložené

Riasy nenarušujú len cestovný ruch, ale aj ekosystém.

Klimatické zmeny vplývajú na našu planétu mnohými spôsobmi. Jedným z nich je aj zmena vo vodných ekosystémoch po celom svete a skvelým príkladom tohto javu je pravidelne aj Ománsky záliv spájajúci Indický oceán a Arabské more. Len neďaleko od ománskeho hlavného mesta sa začína rozprestierať vrstva zelených rias, ktoré nielenže na prvý pohľad nevyzerajú veľmi vábne, ale ešte aj negatívne vplývajú napríklad na zooplanktón. Spôsobujú, že sa nedostáva do oblastí, kde by sa mal obyčajne nachádzať a tisíce živočíchov potom stráca jeden zo zdrojov potravy. Nejde však výlučne o zooplanktón, keďže na vrstvu rias doplácajú aj ryby, ktorým môžu riasy upchať žiabre a doslova ich usmrtiť. Rôzne toxíny z rias sa už stali dôvodmi mnohých smrtí vzácnych zvierat ako delfíny, korytnačky či veľryby, a tak sa väčšina ľudí pozerá na riasovú katastrofu s veľkou nechuťou.

Negatívny vplyv rias samozrejme neovplyvňuje len život pod hladinou, ale aj cestovný ruch. Vrstva zelenej riasovej pohromy je viditeľná aj cez satelity vo výške niekoľkých stoviek metrov nad zemským povrchom a do takejto oblasti by sa bežný turista s radosťou určite nehrnul. Problém spočíva v tom, že turisti očakávajúci teplé a priezračné more objavujú zelenú hladinu a nepríjemný zápach z rias, čo nie je zrejme najlepším obrazom o tom, ako by mala dovolenka vyzerať. Budúcnosť pritom nevyzerá o nič lepšie, pretože odborníci predpokladajú, že riasy budú pokračovať v rozširovaní aj do veľkej časti Indického oceánu.  


Domov
Zdieľať
Diskusia